Cum vor fi protejați fermierii francezi, în urma protestelor: Comercianții care nu plătesc un preț corect vor fi amendați cu până la 2% din venituri
Franța va impune amenzi de până la două procente din venituri companiilor de distribuție de alimente care nu oferă fermierilor francezi prețuri echitabile în temeiul legii EGALIM a Franței, a declarat vineri ministrul de Finanțe Bruno Le Maire, potrivit Reuters.
Fermierii din Franța au blocat autostrăzile și au aruncat pe jos cu mai multe cutii pline de legume cultivate în străinătate, joi, cerând guvernului să îi protejeze împotriva importurilor ieftine, creșterii costurilor și birocrației excesive, scrie Reuters.
Protestele fermierilor, care au început în sud-vest și sunt acum în a doua săptămână, vor continua până când cererile lor nu vor fi îndeplinite, constituind prima mare provocare pentru noul prim-ministru, Gabriel Attal.
În timp ce Attal a convocat miniștrii de rang înalt cu scopul de a anunța propuneri concrete vineri, fermierii au folosit baloți de fân și tractoare pentru a bloca autostrăzile majore din Franța, cel mai mare producător agricol din Uniunea Europeană.
Cutii cu roșii, varză și conopidă, despre care un grup de fermieri a spus că au fost importate din țările vecine, au fost răspândite pe autostrada A7 care leagă Marsilia și Lyon, al doilea și al treilea oraș ca mărime din Franța.
Unele sindicate agricole au amenințat cu blocarea Parisului. Joi, zeci de tractoare au condus încet în timpul orei de vârf în partea de sud-vest a capitalei.
Puternicul sindicat agricol FNSEA a înmânat guvernului, miercuri seară, o listă de 100 de revendicări, incluzând o mai bună aplicare a unei legi concepute pentru a proteja fermierii împotriva creșterii prețurilor.
Sindicatul a cerut, de asemenea, menținerea scutirilor de taxe pentru motorina utilizată de vehiculele agricole, plata imediată a subvențiilor agricole din UE, garanții privind despăgubirile de asigurare legate de sănătate și climă, și ajutor imediat pentru viticultori și fermieri organici.
Nemulțumirea fermierilor față de nivelurile de prețuri este mai ales acută în sectorul lactatelor, unde producătorii spun că împingerea măsurilor antiinflaționiste de către guvern a subminat legislația menită să susțină piața liberă.
Retailerii francezi se află în negocieri anuale de prețuri cu furnizorii, pe care guvernul dorește să le încheie până la sfârșitul lunii. Fermierii se plâng că vor fi în linia întâi a eforturilor de reducere a prețurilor.
Sociologul Alfred Bulai ne-a vorbit despre protestul fermierilor și al transportatorilor din România, care a ajuns la cea de-a 16-a zi, în contextul în care și la nivel european sunt mișcări de stradă.
”Este o reacție ermetică pe care o au oamenii pentru că au aceleași probleme. În general, dacă sunt probleme similare au și reacții similare, dacă începe să plouă și dvs deschideți umbrela ca mulți alții. Evident, contextul este legat de probleme majore pe care le traversează și le are Europa, în care criza din Europa a condus la aceste situații. Nu sunt primele. Abia acum există reacții și în România, au mai fost fermieri cu probleme și înainte de perioada aceasta”, a explicat sociologul Alfred Bulai, în exclusivitate, pentru DC News.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News