Data actualizării:
Data publicării:

Cum trebuie să treci corect pe sub masă în Vinerea Mare, Sfântul Epitaf. Detaliu ignorat - video

Autor: DCNews Team | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sfantul Epitaf aflat in biserica Mormantul Domnului din Capilna de Sebes, jud. Alba.
Sfantul Epitaf aflat in biserica Mormantul Domnului din Capilna de Sebes, jud. Alba.

Vecernia din Vinerea Patimilor, numiă și Vecernia scoaterii Sfântului Epitaf, se săvârșește dimineața, în Vinerea Mare. Aici are loc procesiunea scoaterii din sfântul altar a sfântului Epitaf, care este aşezat în mijlocul bisericii.

Sfântul Epitaf, numit şi Sfântul Aer este o pânză de in sau de mătase, pe care se află imprimată, brodată sau pictată Icoana Punerii în mormânt a Mântuitorului. Sfântul Epitaf rămâne spre închinare în mijlocul Bisericii până la slujba Deniei Prohodului, oficiată în cursul serii. 

Obiceiul ”cu trecutul pe sub masă”

 

Preotul Nicolae Crângașu a explicat la DC News cum ar trebui să trecem corect ”pe sub masă”.

"Creștinii au creat obiceiul de a trece pe sub masa pe care este așezat Sfântul Epitaf cu icoana punerii în mormânt a Mântuitorului pentru a arăta un fel de pietate tăcută plină de venerație întru suferința și moartea lui Iisus Hristos mai ales pentru timpul cât a stat în mormânt.

Trecerea pe sub masa cu Sfântul Epitaf se face, de regulă, în genunchi, se face într-o poziție în care toți creștinii vor să arate o maximă pietate față de icoana Mântuitorului mort și pus în mormânt astfel încât să se înțeleagă că toți conștientizează că El a murit nu din vinovăția lui, ci ca să absolve în fața lui Dumnezeu propria noastră vinovăție, a fiecăruia în parte”, a spus preotul Nicolae Crângașu.

Iată explicațiile exacte despre Vinerea Mare:

 

Youtube video image

CITEȘTE ȘI: Vinerea Mare. Preotul Nicolae Crângaşu, despre cea mai importantă zi înainte de Paște - video


Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel