Data publicării:

Cum trebuie să pregătești dovleacul pentru a-ți proteja casa de spirite

Autor: D.C. | Categorie: Stiri
WhatsApp
FOTO: Pexels
FOTO: Pexels

Dovleacul are o semnificație specială în cultura populară, mai ales în timpul toamnei.

Dovleacul este adesea considerat un simbol de protecție împotriva spiritelor rele sau a energiilor negative. Se crede că așezarea unui dovleac în fața casei poate alunga spiritele malefice sau ghinioanele.

Datorită acestei superstiții europene, în SUA, dovlevii sculptați în fel și chip, cunoscuți sub numele de "Jack-o'-Lanterns," sunt folosiți în timpul sărbătorii de Halloween pentru a speria spiritele rele. Totodată, acești dovleci sunt iluminați și așezați în ferestre sau în curți pentru a ține departe spiritele rele.

Mai mult decât atât, în unele tradiții populare, se spune că poți prezice viitorul folosind dovleci. De exemplu, tăierea unui dovleac în noaptea de Halloween și observarea formei luminii emise de lumânarea din interior poate oferi indicii despre viitorul familiei.

Dovlecii sunt folosiți și în tradițiile specifice ale unor regiuni din România, care seamănă izbitor cu cele de Halloween. De exemplu, de Sfântul Andrei, în Muntenia, tinerii obișnuiesc să facă "Luminatul sau Colindatul cu dovleci". Această tradiție are loc doar o lună mai târziu față de Halloween și se celebrează într-un mod foarte asemănător. Copiii taie dovleci în forme de lumânări și merg din casă în casă pentru a cânta colinde.

Alte tradiții mai apropiate de casă ne spun că așezarea unui dovleac sau a unor fructe în formă de dovleac, în casă, poate aduce prosperitate și bogăție în familie.

La fel ca în multe alte culturi, în special europene, există o multitudine de legende și povești legate de dovleac în folclorul românesc. Aceste povești pot varia în funcție de regiune și pot conține elemente magice sau fantastice.

Mai mult decât orice, dovleacul este asociat cu toamna și recolta. Se crede că aducerea unui dovleac în casă simbolizează bogăția și abundența recoltei de toamnă și poate aduce noroc în gospodărie. Folosirea dovleacului în alimente și în decor este o parte importantă a culturii românești în timpul sezonului de toamnă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel