Cum tratăm corect virozele, răcelile și durerile în gât. Dr. Rodica Tănăsescu: Nu e rușine să pui mască, rușine e să-i îmbolnăvești pe ceilalți / Atenție la antibiotice!
Traversăm o perioadă marcată de numeroase viroze respiratorii, răceli și un vârf al sezonului gripal. Despre cum tratăm aceste probleme a vorbit medicul de familie Rodica Tănăsescu.
Rodica Tănăsescu, medic primar de familie, a spus, în cadrul dezbaterii „Alertă de epidemii-gripă, viroze, pneumonie“, la DC News și DC Medical, cum pot fi tratate corect virozele, răcelile și durerile în gât:
„Noi (n.r. medicii de familie) ne așteptăm ca pacienții care au viroze respiratorii, în primul rând să ne dea un telefon ca să ne lămurim cât de gravă e problema, să le dăm primele recomandări și, de asemenea, consultăm și la cabine zeci de pacienți în fiecare zi.
Eu cred că prezentarea la o cameră de gardă din prima este o greșeală pentru pacient, pentru că riscă să se ducă acolo cu un virus și să se întoarcă cu doi. Nu are niciun rost, nu se tratează o viroză respiratorie în spital decât dacă este o formă severă la un pacient cu patologie importantă, cum ar fi o insuficiență cardiacă de stadiul 3-4 sau un diabet zaharat.
Altfel, virozele respiratorii se tratează acasă și nu se tratează cu antibiotice și nici cu antivirale, ci cu medicamente simptomatice. Având în vedere că 90% din aceste infecții sunt virale, este absurd să dăm antibiotic. Antibioticul nu vindecă toate aceste infecții virale. Chiar și antiviralele care sunt foarte utile, pot da rezistență dacă sunt folosite nepotrivit. Ele se folosesc în cazurile cu risc ridicat, la pacienți care au și alte boli asociate și numai dacă tratamentul începe în primele zile de boală“, a spus medicul Rodica Tănăsescu.
Rodica Tănăsescu: Nu e rușine să pui mască, rușine e să-i îmbolnăvești pe ceilalți
Potrivit medicului Rodica Tănăsescu, masca de protecție rămâne în continuare o necesitate pentru prevenirea infecțiilor respiratorii:
„Antibioticul nu se folosește deloc, cu excepția situațiilor în care medicul constată probabilitatea unei suprainfecții bacteriene a pacientului. Doar atunci se administrează antibiotic. A vorbi cu medicul de familie reprezintă primul pas pentru ca noi să știm dacă îl chemăm la cabinet, dacă îl lăsăm acasă cu terapie simptomatică obișnuită sau, dacă are semne de gravitate, atunci da, ar putea fi nevoie de prezentarea la un spital.
În general, majoritatea pacienților se tratează cu simptomatice, cu medicamente pentru febră, medicamente pentru dureri în gât, cu pastile pentru tuse, cu hidratare intensă, cu aerisire permanentă a camerei, cu folosirea batistei și igiena mâinilor, care este extrem de importantă. De asemenea, masca. Nu e rușine să pui mască, rușine e să-i îmbolnăvești pe toți ceilalți, mai ales pe cei fragili.
Recomandăm pacienților ca în locurile aglomerate, care oricum ar trebui evitate de cei sensibili, să poarte masca. Ea nu e o rușine, ci o necesitate, pentru că ne apără nu numai de un anumit virus, ci scade riscul de infecție pentru toate tipurile de viruși cu transmitere aeriană. Și eu m-am plictisit de ea, dar o port și impun și pacienților mei să o poarte pe hol, pentru că trebuie să avem grijă unii de alții. Într-o casă în care sunt mai multe generații, sigur că adultul trebuie să fie și el vaccinat, pentru că va veni copilul cu fel și fel de viroze“, a conchis medicul Rodica Tănăsescu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News