Data publicării:

Cum te va afecta tratatul de liber schimb SUA-UE: despre gazul rusesc, medicamente și mașini

Autor: DCNews Team | Categorie: Stiri
WhatsApp
cap ziar
cap ziar

Liderii mondiali au aruncat pe masa negocierilor de la summit-ul G8 din Irlanda de Nord chestiunea celui mai mare schimb comercial din istorie. În termeni concreți, tratatul UE-SUA ar aduce 100 de miliarde de lire sterline pentru Uniune, £80 de milioane pentru Statele Unite ale Americii și £85 pentru restul lumii, transmite BBC.

Dărâmarea barierelor celor două puteri mondiale are două elemente cheie: reducerea tarifară și armonizarea regulamentelor.

1. Încălțăminte mai ieftină pentru americani

Doar 1% dintre perechile de încălțăminte purtate de americani sunt făcute pe pământul Unchiului Sam, dar acest influx ridicat presupune taxe de 66% ce bagă în trezoreria SUA aproximativ 2,5 miliarde de dolari pe an. ”Dacă o pereche de încălțăminte pentru copii costă 9,9$, 3-4$ se duc în taxa plătită la vamă”, spune Matt Priest, președintele Distribuitorilor și Detailiștilor de Încălțăminte din America. Eliminând această barieră, implementată prin Actul tarifar din 1930, prețurile pieței vor scădea considerabil, explică el.

2. Scade dependența Europei față de gazul rusesc

Sub Actul Gazului Natural din 1938, exporturile SUA de gaze naturale sunt reglementate și trebuie autorizate de către Departamentul de Energie, care decide dacă exporturile sunt ”compatibile cu interesele publicului”.

Oricum, exporturile în baza înțelegerii de liber schimb (FTA - Freed Trade Agreement) cu țările partenere sunt facilitate, astfel că, gazele de șist vor fi disponibilie tuturor țărilor UE, spune Bruce Stokes, membru al Fondului Marshall al Statelor Unite. ”Ar ajuta economia Europei și ar slăbi dependența față de Rusia (...) Dacă vor fi capabili să rupă în mod absolut dependența de Moscova, depinde, dar, simbolic, ar fi un fapt foarte important”, explică Stokes.

3. Vești bune pentru firmele europene producătoare de mașini

”America are un apetit ridicat pentru mașinile europene de consum redus precum Golfurile sau Focusurile”, spune expertul britanic în autoturisme Quentin Wilson. ”Asta va ajuta producătorii de mașini precum Peugeot sau Citroen care se străduiesc să se afirme la nivel global (...) Obstacolul va fi acela al organizațiilor producătoare de mașini americane, care nu vor fi foarte încântate”.

4. Standardele chinezești vor fi bătute

Companiile tind să construiască lucruri care se vând ușor în marile piețe, spune Stokes, deci o piață mare cu standarde tehnice comune ar fi o atracție pentru investitorii globali. ”S-ar forma o piață fără bariere tarifare și cu reglementări limitative scăzute, care ar stabili practic tehnicile standard pentru viitorul apropiat”.

”Samsung a spus clar, de exemplu, că noua generație de telefoane mobile va fi construită după standardele euro-americane sau cele chinezești. Iar dacă Bruxelles și Washington eșuează în a stabili criterii comune, Samsung va alege standardele Beijing-ului (...) Și, poate ceea ce este și mai important, aceste reglementări vor fi transparente și mai responsabile, spre deosebire de cele ale guvernului Chinei”, mai spune Stokes.

5. Mai multă brânză de calitate

Produsele lactate vândute reciproc de Europa și SUA sunt supuse taxelor, în special produsele importate de americani, așa că ambele părți vor dori să le elimine sau să le reducă.

Nu există însă îngrijorări despre un asalt al brânzei europene în piețele americane, spune John Umhoefer, director executiv al Asociației Producătorilor de Brânză din Wisconsin, care crede că beneficii vor avea ambele părți ale Atlanticului.

”Industria brânzeturilor din SUA a beneficiat de produse europene făcute în ultimii 1.000 de ani. Și în timp ce noi am devenit o piață tot mai sofisticată, această industrie a SUA a făcut brânză bună sau mai bună. Dacă barierele vor fi eliminate, avem șansa de a vine mai multă brânză în Europa, ceea ce este grozav”, explică Umhoefer.

6. Medicamente mai ieftine

În prezent, când companiile farmaceutice americane scot un nou produs au nevoie de autorizație de vânzare din partea Europei, spune Jan Techau, membru al think-tankului Carnegie Europa.

Sistemul e valabil și pentru medicamentele europene care intră  pe piața americană. ”Durează o veșnicie și costă mult. Fără aceasta, am avea o paletă mai largă de opțiuni, iar doctorii vor putea prescrie diferite pastile. Va crește competitivitatea, ceea ce va duce la scăderea prețurilor, desigur, în avantajul cumpărătorilor”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel