
Peste jumătate dintre respondenții studiului, pacienți au trecut prin boală și care prezintă afecțiuni post-Covid, mai exact 57%, spun că se confruntă cu oboseală cronică. "Pe primul loc avem oboseala cronică (56,8%), urmată de simptome psihologice, ca depresie, tulburări de somn (45,5%). Mai avem în jur de 36% - 37% afecțiuni respiratorii, cardiovasculare și dureri articulare și cel puțin 1 din 5 persoane s-au plâns de afecțiuni respiratorii, cardiovasculare și dureri musculare", a declarat Voichița Cosmina Meseșan, coordonatorul studiului, în direct la B1 TV. O mulțime dintre oamenii care au trecut prin COVID-19 în acești doi ani nu au mers la medic pentru o evaluare. Întrebată cum motivează oamenii acest lucru, Voichița Cosmina Meseșan a completat că: "există oameni... aproximativ 40% dintre respondenți nu au făcut nicio investigație, nu au luat niciun tratament, deși prezintă unul sau două dintre simptome". În plus, numărul celor care au mers la o evaluare completă post Covid este de doar 29%.
Camelia Pescaru, medic primar pneumolog la Spitalul "Victor Babeş", din Timişoara, a vorbit, pentru RoVaccinare, despre categoriile de pacienţi care ajung la recuperare şi despre cum se face aceasta. "Unii pacienţi care ajung la recuperare post-COVID, după ce au fost internaţi pe secţii sau la Terapie Intensivă, pur şi simplu nu mai ştiu să meargă. După atâta stat în pat, ei se decondiţionează muscular şi nu mai au puterea să se ridice singuri. Învaţă din nou să respire, să-şi controleze mişcările. Programele trebuie individualizate în funcţie de pacient, de starea lui clinică şi biologică, de comorbidităţile pe care le are", a declarat medicul. "Pentru cei care nu doresc să se interneze există platforma Pneumocontrol. Aici pot fi găsite şi exerciţii respiratorii descrise în detaliu şi filmuleţe prin intermediul cărora pacienţii sunt învăţaţi cum să facă aceste antrenamente", a mai spus medicul. Medicul recomandă ca pacienţii să fie ghidaţi de specialişti, chiar şi telefonic, şi menţionează că exerciţiile nu se fac toate odată, ci se selectează doar câteva, care se execută cu pauze între ele.
Vezi articolul complet pe dcmedical.ro
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
- Cât a ajuns să fie prețul cerut pentru o garsonieră în Buzău. Clujul rămâne în urmă în acest ritm
- Zodia sfătuită să ia decizii pe plan profesional în această săptămână. Daniela Simulescu: Luați inițiativă și se vor întâmpla lucruri / video
- Topul țărilor unde sunt plecați românii. Ce spun datele recensământului privind mobilitatea populației
- Răspunsul unui parlamentar USR pentru un român care i-a zis: „Pe vremea lui Ceaușescu era mai bine. Aveam fabrici și uzine. Acum nu mai avem nimic”
- BANCUL ZILEI: Surpriza unui pescar...
- Horoscop 3 octombrie 2023. Lilith intră în Fecioară / Previziuni tari pentru zodii / video
- Magistrații ar putea băga statul în faliment. Chirieac, către Zetea: Convocați referendum!
- Horoscop 2-8 octombrie. Zodia care va avea parte de o săptămână excelentă / video
- Zodia care va pierde mulți bani. Daniela Simulescu: Apar cheltuieli mari, încercați să vă limitați / video
- Redactorul şef GSP, forţat să plece. Ciutacu: Dacă Tolontan avea caracter, demisiona din solidaritate. Ce face, subminează capitalismul din interior?