Cum te simţi după ce te vindeci de Covid. Medicii spun ce se întâmplă în corp şi în minte
Data publicării:
Autor: Liana Ganea
WhatsApp
Foto: Pexels
Foto: Pexels
Un studiu al Asociației "din Grijă pentru Client", realizat în luna ianuarie, arată că după aproape doi ani de pandemie, trecerea prin boală nu va fi nici pe departe cea mai mare problemă cu care ne confruntăm. Afecțiunile medicale post Covid, resimțite de o mare parte din pacienți, au influențat sănătatea noastră mentală pe termen lung, de aici a ieșit și termenul "long-COVID". Unul din efecte este şi căderea părului, afecţiune pe care mulţi o ignoră.

Peste jumătate dintre respondenții studiului, pacienți au trecut prin boală și care prezintă afecțiuni post-Covid, mai exact 57%, spun că se confruntă cu oboseală cronică. "Pe primul loc avem oboseala cronică (56,8%), urmată de simptome psihologice, ca depresie, tulburări de somn (45,5%). Mai avem în jur de 36% - 37% afecțiuni respiratorii, cardiovasculare și dureri articulare și cel puțin 1 din 5 persoane s-au plâns de afecțiuni respiratorii, cardiovasculare și dureri musculare", a declarat Voichița Cosmina Meseșan, coordonatorul studiului, în direct la B1 TV. O mulțime dintre oamenii care au trecut prin COVID-19 în acești doi ani nu au mers la medic pentru o evaluare. Întrebată cum motivează oamenii acest lucru, Voichița Cosmina Meseșan a completat că: "există oameni... aproximativ 40% dintre respondenți nu au făcut nicio investigație, nu au luat niciun tratament, deși prezintă unul sau două dintre simptome". În plus, numărul celor care au mers la o evaluare completă post Covid este de doar 29%. 

Camelia Pescaru, medic primar pneumolog la Spitalul "Victor Babeş", din Timişoara, a vorbit, pentru RoVaccinare, despre categoriile de pacienţi care ajung la recuperare şi despre cum se face aceasta. "Unii pacienţi care ajung la recuperare post-COVID, după ce au fost internaţi pe secţii sau la Terapie Intensivă, pur şi simplu nu mai ştiu să meargă. După atâta stat în pat, ei se decondiţionează muscular şi nu mai au puterea să se ridice singuri. Învaţă din nou să respire, să-şi controleze mişcările. Programele trebuie individualizate în funcţie de pacient, de starea lui clinică şi biologică, de comorbidităţile pe care le are", a declarat medicul. "Pentru cei care nu doresc să se interneze există platforma Pneumocontrol. Aici pot fi găsite şi exerciţii respiratorii descrise în detaliu şi filmuleţe prin intermediul cărora pacienţii sunt învăţaţi cum să facă aceste antrenamente", a mai spus medicul. Medicul recomandă ca pacienţii să fie ghidaţi de specialişti, chiar şi telefonic, şi menţionează că exerciţiile nu se fac toate odată, ci se selectează doar câteva, care se execută cu pauze între ele.

Vezi articolul complet pe dcmedical.ro

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel