Cum te afectează cafeaua dacă o bei dimineața, potrivit cercetătorilor de la Harvard
Data publicării:
Autor: Elena Aurel
WhatsApp
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @drobotdean
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @drobotdean
Cafeaua conține, pe lângă cofeină, numeroase substanțe precum vitamine, minerale sau antioxidanți care pot fi benefice sănătății noastre cardiovasculare.

Consumată de milioane de persoane din întreaga lume și din țara noastră, cafeaua are o serie de proprietăți care o fac ideală pentru începutul zilei. De asemenea, este o opțiune foarte sănătoasă, așa cum subliniază experții de la Universitatea Harvard (Statele Unite).

Potrivit lui Frank Hu, profesor de nutriție și epidemiologie la Școala de Sănătate Publică Harvard, într-un articol publicat pe portalul web de informare despre sănătate al instituției americane, avem de mai bine de zece ani dovezi convingătoare despre efectele benefice ale cafelei, în special în domenii precum prevenirea diabetului de tip 2 sau reducerea riscului de boli cardiace și accident vascular cerebral.

Efectele benefice ale cafelei pentru sănătate

Așa cum explica acest expert în 2015, se estimează că beneficiile cardiovasculare ale consumului obișnuit de cafea devin semnificative începând de la aproximativ trei cești de 225 de grame de cafea pe zi. De la aceste cantități, unele dintre efectele benefice documentate includ reducerea inflamației, care poate deteriora arterele, și o mai bună reglare a nivelului de zahăr din sânge.

De asemenea, se pare că persoanele care consumă cafea în mod regulat ar putea avea un risc mai mic de a suferi anumite evenimente cardiovasculare grave, cum ar fi infarctul sau accidentul vascular cerebral.

La prima vedere, ar putea fi ușor să atribuim majoritatea acestor efecte pozitive ale cafelei conținutului său de cofeină, principalul responsabil pentru acțiunea sa stimulantă. Totuși, Hu ne amintește că aceasta este o infuzie compusă din sute sau mii de compuși diferiți, inclusiv vitamine, minerale și polifenoli antiinflamatori. Cel mai probabil, spune el, o combinație a tuturor acestor substanțe, mai degrabă decât cofeina, este responsabilă pentru efectele benefice ale cafelei asupra corpului uman. Potrivit unor studii recente, cafeaua decofeinizată ar putea avea același potențial de a reduce nivelurile de zahăr din sânge și rezistența la insulină. Acest lucru ar putea explica și de ce alte surse de cofeină nu au demonstrat aceleași efecte benefice pentru sănătatea cardiovasculară ca și cafeaua.

2. Sursa foto... (cafea-break_65157700.jpg)

Sursa foto: https://www.freepik.com/, @rawpixel.com

Ce se întâmplă cu cofeina

În această privință, există unele motive de îngrijorare cu privire la efectele asupra sănătății ale consumului excesiv de cofeină. Această substanță provoacă o creștere a tensiunii arteriale pe termen scurt, ceea ce poate genera senzații neplăcute, cum ar fi nervozitate, tremurături sau dificultăți în a adormi.

Pe baza acestui fapt, se recomandă persoanelor cu palpitații sau probleme de aritmie cardiacă să evite băuturile cu cofeină, deși cercetările indică faptul că un consum moderat de cofeină nu trebuie să fie dăunător pentru majoritatea persoanelor cu boli cardiovasculare diferite de aritmii.

Persoanele dezvoltă toleranță la cofeină după doar câteva zile, astfel încât aceste efecte ale substanței nu pot fi extrapolate pe termen lung. Consumul de cofeină crește modest rata metabolică și consumul de energie, ceea ce ar putea fi benefic pentru controlul greutății corporale. Totuși, trebuie evitate băuturile energizante cu concentrații ridicate de cofeină, care au provocat chiar și internări de urgență.

Atenție la zahăr și lapte

În final, o ultimă precauție de avut în vedere este că multe persoane nu consumă cafeaua simplă, ci îi adaugă produse precum lapte sau îndulcitori (cum ar fi zahărul). Aceste tipuri de aditivi ar putea chiar să inverseze beneficiile pentru sănătate observate în cazul consumului obișnuit de cafea simplă.

Nu trebuie să uităm că un consum excesiv de zahăr poate duce la creșterea în greutate și, în timp, la dezvoltarea unor afecțiuni metabolice, cum ar fi diabetul de tip 2. 

Pentru sănătatea noastră, dacă ne place cafeaua, cel mai bine este să fim atenți la proporția și tipul ingredientelor pe care le adăugăm, pentru a nu ne lipsi de beneficiile acestei infuzii stimulante. Ca de obicei, moderația este cheia pentru a ne asigura că băutura de dimineață își menține efectele pozitive, potrivit 20minutos.es

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel