Data actualizării:
Data publicării:

Cum şi-au petrecut soţii Ceauşescu ultima vară la mare

Autor: Liana Ganea | Categorie: Politica
WhatsApp
Foto: Wiki Commons
Foto: Wiki Commons
Nicolae şi Elena Ceauşescu adorau să-şi petreacă verile pe litoral, la Neptun. În ultima vreme, odată cu înaintarea în vârstă, nu prea mai făceau plajă, dar se bucurau se soare la un joc de volei sau plimbări lungi cu barca, evident, în prezenţa scafandrilor profesionişti. Iată cum şi-au petrecut "cei mai iubiţi conducători" ultimul sejur la mare, în iulie 1989.

În iulie 1989, soţii Ceauşescu aveau să-şi petreacă ultimele zile pe litoral. S-au cazat, ca de obicei, la casa de vacanţă a Partidului Comunist de la Neptun. Practic, până în toamna lui '89, aparatul de partid și activul de guvern s-au mutat la mare şi tot de acolo îşi exercitau şi funcţiile, până când "tovarăşul" hotăra să se întoarcă la Bucureşti.

Ziua de 15 iulie  a început normal, ca orice zi de lucru. Nicolae şi Elena au stat la program până în jurul orelor 17.00, după care s-au îmbarcat în elicopterul prezidențial și au plecat la Neptun unde aveau să-şi petreacă un weekend la mare. Nu au plecat singuri în concediu, ci au luat după ei un întreg alai de şoferi, bucătari, menajere, maseuri şi chelneri care să le facă şederea cât mai plăcută, potrivit ştiridinlume.ro.

Mai mult pe plajă, mai puţin în apă

Odată cu înaintarea în vârstă, soții Ceauşescu nu mai intrau în mare decât foarte rar, preferând tratamentele și băile de nămol. Elena Ceauşescu nu ştia să înoate, doar fostul dictator, potrivit volumului semnat de Lavinia Betea, "Ultimul an din viaţa Elenei Ceauşescu." Nici în tinereţe Elena nu se aventura prea departe în apă, iar când valurile erau mai puternice se folosea, fără a se simţi stânjenită, de un colac gonflabil. Se zice că tovarăşa se temea teribil de apă adâncă. Chiar şi în lacurile sărate din ţară, inclusiv la Ocna Sibiului, nu îndrăznea să intre decât până la brâu.

Dacă în anii tinereţii soţii Ceauşescu iubeau petrecerile şi mesele întinse, mai spre bătrâneţe cei doi nu mai agreau reuniunile cu mulți invitați la care, odinioară, se cânta și se recitau versuri. Se spune că, în vremurile sale bune, Nicolae Ceauşescu obișnuia să recite, minute în şir, fragmente din poezii semnate de George Coşbuc, Vasile Alecsandri și Octavian Goga. Le ştia pe de rost şi nu se încurca niciodată. Aşa că în ultima vară petrecută la mare, Elena şi Nicolae au preferat să stea un pic mai retraşi, dar nu cât să fie departe de ochii lumii pentru că, se ştie, le plăcea să fie admiraţi, priviţi, fotografiaţi şi prezentaţi poporului în cea mai bună formă a lor, în cele mai bune haine, la cele mai bune serve la volei de plajă ori la cele mai importante întâlniri.

Sute de angajaţi în slujba "celor mai iubiţi fii ai poporului"

Celebrul cuplu îşi petrecea verile pe litoralul Marii Negre încă din anii ’60. Complexul prezidenţial era deservit de aproximativ 100 de oameni, de la agenţi, ofiţeri, bucătari, grădinari până la oameni special angajaţi care se ocupau cu afânarea nisipului şi curăţarea  plajei de scoici şi de alge. Se zice că Elena avea mereu, pe lângă ea, o femeie care o scutura de nisip pe spate şi îi culegea pietricelele din locul unde avea să se aşeze. În plus, scafandrii asigurau perimetrul în larg, ca nu cumva vreun "inamic" al poporului să se apropie de zona în care „tovarăşul” se relaxa.

Cu gândul la muncă şi în vacanţă

Din spusele apropiaţilor, în ultima vacanță, dictatorul părea mult mai reținut. Prefera să muncească în biroul său din reşedinţa estivală de serviciu decât să stea pe plajă, astfel că Elena a avut şi momente în care a stat singură la bronzat. În tot acest timp, Nicolae  asista la întocmirea rapoartelor, trecea în revistă documentele de stat şi programa întâlniri cu diverse persoane, miniștri sau tovarăși de la Partid. Se spune că întâlnirile de lucru din acea vară au fost una după alta şi că Ceauşescu avea "chef de muncă" mai mult ca niciodată. Nefericita întâmplare din decembrie, cinci luni mai târziu, avea să pună capăt regimului care i-a ţinut în fruntea poporului pe cei doi vreme de 24 de ani.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel