Data actualizării:
Data publicării:

Cum se face zacusca de vinete. Urmează rețeta și te vei bucura de un gust delicios

Autor: Ema Apostu | Categorie: Lifestyle
WhatsApp
Sursa foto colaj: Facebook
Sursa foto colaj: Facebook

Vrei să faci zacuscă de vinete, dar nu știi ce rețetă să urmezi? Iată o variantă absolut deliciosă...

Alegeri prezidentiale 2024

Ingrediente

2.5 kg ceapă roşie
3 kg ardei kapia
6 kg vinete
1 l bulion
500 ml ulei
2 foi dafin
1 linguriţă bicarbonat de sodiu
sare şi piper după gust.

Cum se prepară

Mai întâi de toate coacem vinetele şi ardeii kapia pe plită sau în cuptorul încins, apoi le curăţăm de pielițe şi le lăsăm bine la scurs. Pregătim borcanele şi capacele noi astfel: le spălăm bine cu detergent, le limpezim şi le sterilizăm în cuptor timp de 25 minute la 200 grade, potrivit reteteculinare.com.

Curăţăm ceapa şi o dăm prin maşina de tocat carne sau o tocăm cu robotul de bucătărie. Punem o oală sau un ceaun mare pe foc. Punem ceapa în ceaun, adăugăm puţină sare şi o lăsăm să scadă la foc moderat, amestecând din când în când ca să nu se prindă de fund.

Între timp, dăm ardeii curăţaţi de pielițe, seminţe şi scurşi prin maşina de tocat carne sau îi tocăm cu robotul de bucătărie. Când ceapa s-a călit bine şi a scăzut bine iar ea devine translucidă, adăugăm ardeii, punem puţină sare, frunzele de dafin şi uleiul, continuăm fierberea încă 25 – 30 minute la foc moderat, amestecând din când în când.

După ce au trecut şi cele 30 de minute, adăugăm bulionul, lăsăm să fiarbă 15 minute, apoi adăugăm vinetele tocate şi ele mărunt. Fierbem zacusca timp de 15 minute, amestecând încontinuu pentru a nu se prinde de fund. Potrivim zacusca la gust cu sare şi piper, adăugăm 1 linguriţă de bicarbonat de sodiu și apoi o lăsăm să mai fiarbă încă 30 minute. Zacusca este gata în momentul în care uleiul iese la suparafata şi compoziţia este omogenă şi s-a îngroşat.

Zacusca o punem fierbinte în borcane. Cum am umplut un borcan, îi punem capacul și apoi îl întoarcem cu fundul în sus. Repetăm până umplem toate borcanele. După ce am umplut toate borcanele, le lăsăm aşa 15 minute întoarse cu fundul în sus.

Între timp, pornim cuptorul la 200 grade. Punem într-o tavă un prosop de bucătărie şi punem apă caldă uşor fierbinte în tavă. Apoi, întoarcem borcanele cu gura în sus şi le punem în tava cu apă. Băgăm tava în cuptor pentru 45 minute. După cele 45 de minute în cuptor, scoatem borcanele şi le punem în culcuş de pături pentru a se răcii încet. Se ţin cam două zile în culcuşul de pături bine acoperite, apoi se pun pe raftul din cămară.

Altă rețetă de zacuscă

Ingrediente

6 kg vinete

un kg ceapă

2 kg ardei gogoșari

2 kg ardei kapia

2 kg roșii

500 ml ulei

foi de dafin

piper

usturoi

sare neiodată.

Proporțiile ingredientelor sunt orientative.

Mod de preparare

Coaceți vinetele și ardeii pe plită, pe o tablă sau tavă mai veche, pe ochiul aragazului, pe grill sau în cuptor. Curățați vinețele de coajă când încă sunt calde, le spălați și le puneți la scurs pe o sită. Curățați și ardeii, le scoateți cotoarele și semințele, și îi tăiați fâșii. Treceți roșiile prin mașină de tocat sau prin blender, obținând astfel un suc mai gros de roșii. Vinețele scurse, le tocați cu un cuțit din lemn.

După ce ați pregătit toate acestea, tocați ceapă mărunt sau o treceți prin mașină de tocat carne. Astfel, ea nu se va mai praji, ci va fierbe mai mult în zeamă proprie și în ulei. În vasul în care vreți să preparați zacuscă, încălziți uleiul, puneți ceapă la înnăbușit și amestecați cât mai des. După aproximativ 20 minute adăugați sucul roșii obținut, amestecați și lăsați să fiarbă împreună cca 15 minute.

Puneți ardeii tăiați fâșii și vinețele tocate. Fierbeți la foc mic sau puneți la cuptor pentru aproximativ o oră. Amestecați cât mai des să nu se lipească. Puteți pune vasul pe o tablă, pentru a nu stă direct pe flacără. Potriviți de sare după gust și condimentați. Zacuscă este gata când uleiul se ridică deasupra.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel