Data publicării:

Cum se face manevra Heimlich. Explicaţiile medicului Tudor Ciuhodaru

Autor: Florin Răvdan | Categorie: Sanatate
WhatsApp
Foto: Facebook Tudor Ciuhodaru
Foto: Facebook Tudor Ciuhodaru
Dr. Tudor Ciuhodaru ne-a vorbit despre importanța acordării primului ajutor, dar și despre necesitatea introducerii acestuia în școală, cu aprofundare pe tot parcursul vieții.

Cazul adolescentei care s-a înecat cu un jeleu, iar la o săptămână de la incident, perioadă în care a fost în comă, a decedat, readuce în atenția publică importanța aplicării noțiunilor de prim ajutor, de către fiecare dintre noi.

De altfel, medicul Corina Dumitru de la Ambulanța Gherla a afirmat după incident că ”manevra Heimlich, executată corect, ar fi putut fi salvatoare”, conform dej24.ro.

În acest sens, am discutat cu dr. Tudor Ciuhodaru, medic urgențe, cel care a inițiat o lege cu privire la introducerea în programa școlară a Educației pentru sănătate, care cuprinde inclusiv un capitol legat de noțiunile de prim ajutor, ce ar fi putut salva adolescenta, dar și mulți alți români.

”Noțiunile de prim ajutor, din punctul meu de vedere, ar trebui predate de la școală, asta prevede și Legea Ciuhodaru.

Nu e mare lucru să pui un capitol în plus la orele de biologie. Trebuie o materie unitară, făcută de Ministerul Sănătății și de Ministerul Educației.

Pus un capitol în plus la orele de biologie, dacă nu se poate preda disciplina Educație pentru sănătate independent așa cum ne-am dorit. Bine că se predă educație cibernetică. (...)

În schimb, un accident, o plagă, o problemă de sănătate, deci suport vital, de bază, este necesar oricui și oriunde”, a declarat dr. Tudor Ciuhodaru, medic urgentist, în exclusivitate pentru DC Medical.

CITEŞTE MAI MULTE PE DC MEDICAL

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel