Cum se face ciorba de potroace. De ce ai nevoie - Rețeta
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Ema Apostu
WhatsApp
Sursa foto: captură video YouToube  Rețetele Cătălinei
Sursa foto: captură video YouToube Rețetele Cătălinei
Ciorba de potroace este des preparată a doua zi după nuntă, moment prielnic pentru familie să se reîntâlnească și "să se dreagă" după o noapte lungă.

Ingrediente 

- 1 kg oase de pui, spinări, târtiţe, gâturi, aripi, gheare 
- 500g organe şi măruntaie de pui, inimi şi pipote 
- 1 ceapă mare 
- 2 morcovi tineri 
- 1 bucată mică ţelină rădăcină
- 1 ardei gras galben 
- 1 ardei capia roşu 
- 2 roşii 
- 2 l apă 
- 1 l zeamă de varză sau borş 
- 2 linguri orez 
- sare şi piper măcinat după gust 
- leuștean verde 
- 200 ml smântâna şi 4 gălbenuşuri pentru dressing 

Cum se prepară

Potroacele de pui se spală sub jet de apă rece şi se pun la fiert în apă suficientă, iar când este cazul se spumează. Se lasă la fiert aproximativ 60 minute, iar în acest timp se spală măruntaiele şi se taie pipotele la dimensiunea inimioarelor. Legumele se curăță, se spală şi se taie, ceapa se toacă mărunt, iar morcovii, roşiile, ardeii şi ţelina se taie cubuleţe, cartofii se taie cuburi puţin mai mari ca celelalte legume, potrivit retetetraditionaleromanesti.ro. Verdeaţa se spală şi se toacă mărunt.

După acest timp se strecoară zeama, se pun măruntaiele de pui la fiert, iar după 15 minute se pune ceapa tocată mărunt. După încă 15 minute, se pun şi celelalte legume tăiate cubuleţe. Separat, în alt vas, se fierbe zeama de varză sau borşul iar când măruntaiele de pui sunt fierte, se adaugă şi el în oala de ciorbă. Aici se mai pune şi carnea aleasă de pe oase, fiind foarte bună, şi puţin orez.

Se potriveşte gustul de sare şi se presară puţin piper măcinat, apoi ciorba se drege cu smântână amestecată foarte bine înainte cu câteva gălbenuşuri de ou şi se amestecă bine. Se adaugă verdeaţa proaspătă tocată mărunt şi se opreşte focul. Ciorba de potroace de pui se serveşte caldă cu un ardei iute alături. 

Citește și:

Ciorbă sau supă? Care este mai bună, dacă nu vrei să te îngrași. Bilic: Poate să fie o capcană pentru siluetă

"Ciorbă sau supă-cremă? Cum se face frig afară, cum ne vine pofta de o ciorbă/supă caldă. Supa de pui cu tăiței de casă sau cu găluște este un adevărat medicament. Iar pentru gurmanzi și pofticioși sugerez o ciorbă de fasole cu afumătură sau un borș de perișoare dres cu smântână… greu de rezistat!

Ce relație este între ciorbă și siluetă? Una foarte bună, având în vedere că ciorba/supa ne umple stomacul cu apă. Umflă burta, dar nu îngrașă! Există diferențe între ciorbă și supă? Haideți să analizăm.

Ciorba este un amestec de legume, făinoase și carne diluat în multă apă. Dacă e acrită, se numește ciorb. Dacă e dulce, îi spunem supă. Ingredientele sunt vizibile, zeama este clară, iar grăsimea nu poate fi ascunsă, se ridică la suprafață. Uleiul nu se poate amesteca cu apa, ciorba poate fi degresată foarte ușor, fie când e caldă fie după ce s-a răcit.

Nu e periculos să punem în ciorbă cartofi, paste făinoase sau orez, cantitatea nu depășește 2 linguri/ porție și silueta nu este în pericol. Nici dacă e vorba de ciorbă dreasă cu smântână nu e grav - o lingură de smântână are mai puține calorii decât o lingură de ulei". Citește mai departe>>

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel