Data publicării:
Cum se face chisălița de prune, desertul tradițional românesc preparat la țară
Dacă vrei să regăsești gustul autentic de la țară, poți prepara chisălița, un desert tradițional românesc.
Ingrediente
- 1.5 kg prune
- 100 ml apă
Cum se prepară
Cantitatea de prune o alegeţi în funcţie de câtă vreţi să faceţi. Prunele se spală şi li se scot sâmburii. Se dau prin maşina de măcinat, apoi se pune pasta obţinută la fiert, pe foc mic, învârtind des, să nu se prindă de fundul cratiţei, scrie gatesc.ro.
Dacă prunele nu sunt destul de zemoase, se adaugă puţină apă. Se lasă la fiert o oră jumătate. Se pune pasta în borcane. Pe fundul unei oale se pune un prosopel peste care punem borcanele, adăugăm apa în oală şi lăsăm să fiarbă 15 minute din momentul când dă în clocot. Lăsăm borcanele în apă caldă până se răcesc, a doua zi. Apoi se pun în cămară.
Vezi și: Gogoși berlineze, rețeta. Sunt pufoase și pline cu gem
Citește și:
Gem de mere: Rețeta specială de sezon. O explozie de aromă!
Dacă vrei să faci gem de mere, ți-am pregătit o rețetă foarte simplă. Iată cum se prepară.
Ingrediente
-2 kg de mere
-1 kg de zahăr
-½ pahar de apă
Cum se prepară
Pentru prepararea acestui gem sunt potrivite merele mature sau un pic imature: fructele conțin multă pectină și gemul preparat din aceste mere se va gelatiniza bine, potrivit bucatarul.eu. Spălați și curățați merele: merele într-o cratiță, iar cojile în alta. Presărați merele decojite cu zahăr (adăugați zahăr după gust) și agitați cratița ca să se distribuie zahărul.
Turnați apa în rămășițele de mere, puneți cratița la foc mic și fierbeți timp de 10 minute. Lăsați să se răcească un pic și turnați lichidul obținut în mere. Puneți cratița cu mere la foc și fierbeți până vor deveni moi (30-40 de minute), amestecați bine, reduceți focul și fierbeți gemul. Întregul proces durează aproximativ o oră.
Când masa va fi de 2 ori mai mică decât cea inițială, puteți verifica dacă gemul este gata: puneți o picătură de gem în farfurie, lăsați să se răcească și dacă nu curge, atunci gemul este gata. Puneți gemul fierbinte în borcane uscate și sterilizate și închideți-le cu capace. Veți obținut 3 borcane de 0.5 l și încă puțin gem.
Vezi și: Colarezi cu lapte. Rețeta copilăriei preparată de bunica
BONUS: Cum se face gemul de prune
Ingrediente
- 2 kg prune
- 800 g zahăr
- zahăr vanilat sau esenţă de vanilie (opţional)
Cum se prepară
Se spală şi se curăţă prunele de sâmburi şi de codiţe. Se pun la frigider, la rece, pentru 2-3 ore. Într-o cratiţă (cu fundul mai gros) se pun prunele şi se presară deasupra zahărul împreună cu zahărul vanilat ori esenţa de vanilie, potrivit retete.unica.ro. După ce au stat la rece 2-3 ore, se pun la fiert, la început la foc mare, apoi la foc potrivit. Se amestecă folosind o lingură de lemn să nu se prindă de cratiţă, insistând mai mult pe fundul vasului.
Gemul de prune se lasă la fiert până când se leagă. Poți face testul într-o farfurie: dacă gemul se desface ușor în bucățele mici, înseamnă că nu este suficient fiert. Când gemul a fiert, acesta se pune fierbinte în borcane curate și sterilizate. Borcanele se închid ermetic şi se lasă 5 minute cu capul în jos, după care se lasă la răcit şi apoi pot fi aşezate în cămară.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News