Cum se fac prescurile. Rețeta pentru pâinea liturgică
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Florentina Constantin
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (Klaus Nielsen)
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (Klaus Nielsen)
Tu știi cum se face pâinea liturgică numită "prescură"? Din ea se pregăteşte Sfânta împărtăşanie şi Sfânta Anafură. Iată cum se prepară...

Ingrediente

- 1kg făină

- 500 ml apă călduţă

- 25g drojdie de bere

- 1 linguriţă sare

- pistolnicul sau pecetea specială pentru prescură

Cum se prepară

Se amestecă făina cu sarea şi se formează o groapă în mijlocul grămăjoarei. Se adaugă acolo drojdia dizolvată în apă caldă. Se frământă bine şi se mai adaugă puţină făină (maxim o cană) dacă aluatul este lipicios. Se frământă aluatul până devine neted şi compact, scrie curatorialist.ro.

Se pune aluatul într-o covată sau oală, se acoperă şi se lasă la crescut o jumătate de oră, la căldură. Se formează o minge din aluat, se turteşte cu palmele şi se netezeşte cu un sucitor din lemn. Se împarte aluatul în 9 părţi de formă rotundă (sau 15 bucăţi, în funcţie de dimensiunea fiecărei prescuri).

Se modelează prescurile şi se aşază cu partea netedă în jos câteva minute, să se odihnească, apoi se întorc şi se pune apăsat pistolnicul ca să se imprime schema pecetei. Se scutură de făină şi se aşază în formă. Se lasă la cald ca să crească încă 15 minute.

În timp ce aluatul creşte, se încălzeşte bine cuptorul şi se introduce forma în cuptor. În primele 10 minute, se lasă focul mare, apoi se continuă coacerea timp de 30 minute cu foc mai mic.

După ce s-au copt prescurile, se scot din cuptor şi se aşază cu faţa în jos pe un prosop curat. Se acoperă cu mai multe prosoape ca să se înmoaie şi să se afâneze.

Prescura trebuie să fie fragedă şi afânată. Pentru ca aluatul să rămână fraged când creşte, se acoperă cu un prosop uscat, apoi cu un prosop umed, peste care se adaugă prosoape uscate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel