Data publicării:

Cum se fac astăzi angajările din sursă externă în poliție

Autor: Florin Răvdan | Categorie: Stiri
WhatsApp
Photo by Michael Förtsch on Unsplash
Photo by Michael Förtsch on Unsplash

În ultima perioadă au fost organizate mai multe sesiuni de angajări din sursă externă la Poliția Română. Au fost scoase la concurs sute de posturi, în contextul în crizei de personal.

Criza de personal a fost cauzată, după cum spuneau autoritățile, de pensionări şi numărul mic de locuri din şcolile de poliţie.

Recent, MAI a anunțat că numărul de locuri alocat unităților de învățământ militar din subordinea instituției a fost majorat, în condițiile în care instituția pe care o conduce are un deficit de 30.000 de posturi.

Angajările din sursă externă au fost organizate atât anul trecut cât și în anii anteriori. Vorbim de angajați din sursă externă, adică nu cei care au absolvit studii de specialitate MAI.

Potrivit MAI, polițistul este funcționar public civil, cu statut special, înarmat, care poartă, de regulă, uniformă şi exercită atribuţiile stabilite pentru Poliţia Română prin lege, ca instituţie specializată a statului.

De asemenea, poliţistul işi desfăşoară activitatea profesională în interesul şi în sprijinul persoanei, comunităţii şi instituţiilor statului, exclusiv pe baza şi în executarea legii, cu respectarea principiilor imparţialităţii, nediscriminării, proporţionalităţii şi gradualităţii.

Pentru a intra în rândul polițiștilor, candidatul trebuie să fie din punct de vedere medical, fizic şi psihologic. În funcție de postul respectiv, mai trebuie să treacă de o probă scrisă. VEZI CONDIŢIILE COMPLETE PE ALBA 24

Ministrul Lucian Bode a anunţat revizuirea condiţiilor 

"Am decis să reanalizăm, la nivel MAI, procesul de recrutare din sursă externă, pe cât de necesar, pe atât de riscant, în unele situații. (...) Vom pune accent, în continuare, pe componenta de recrutare de specialiști în MAI în acțiunile de recrutare externă. (...) Este necesar să creștem cifra de școlarizare, atât în școlile speciale, cât și la Academie, lucru care s-a întâmplat anul trecut, avem cea mai mare cifră de școlarizare în 2021, din ultimii 5-6 ani. Este extrem de important procesul de pregătire continuă a angajaților din MAI, la toate structurile, nu doar la ordine publică. Acest lucru l-am făcut și anul trecut", a declarat Lucian Bode, ministrul de interne, într-o conferinţă de presă susţinută luni, 17 ianuarie. .

Tatuajele, interzise doar la admitere, nu şi după 

Astfel, candidatul trebuie "să nu aibă tatuaje ori elemente ornamentale, de orice natură, aplicate, inserate sau implantate pe/în corp, neacoperite de vestimentație, în ţinuta de vară (condiție ce va fi verificată cu ocazia examinării medicale, în cazul candidatului declarat ”admis”)". La finalul condițiilor de angajare se adaugă şi "Atenţie! – Nu se admit derogări de la niciuna dintre condiţiile de participare la concurs, prevăzute în prezentul anunţ”. 

Asta înseamnă că cei care vor să intre în Poliţie nu au voie cu tatuaje la vedere înainte de angajare, dar nu mai sunt practic împiedicaţi să şi le facă după încadrare. 

"Nu doar că nu li se mai interzice după angajare. Am văzut şi eu că după angajare, unii aleg să îşi facă tatuaje. Dar condiţia rămâne valabilă. Ele nu trebuie să fie vizibile la ţinuta de vară. Uniforma, prin definiţie, înseamnă să fie toţi la fel. Cetăţeanul respectă uniforma. Cel care se află în uniformă reprezintă autoritatea. Dacă unul are un tatuaj de o culoare, unul un alt tatuaj, nu mai înţelege nimeni nimic", a declarat Christian Ciocan pentru DC NEWS. VEZI MAI MULTE AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel