Data publicării:

Cum se explică succesul vaccinării în Danemarca. Expert: 'Autoritățile au fost oneste și transparente'

Autor: Andrada Oana | Categorie: Sanatate
WhatsApp
Vaccin Covid-19. Imagine de fernando zhiminaicela de la Pixabay
Vaccin Covid-19. Imagine de fernando zhiminaicela de la Pixabay

Un expert danez a explicat succesul vaccinării anti-Covid-19 în statul nordic. Danemarca a reușit să vaccineze mai bine de 72% din populație. 

Alegeri prezidentiale 2024

Succesul vaccinării anti-Covid-19 în Danemarca are la bază mai multe motive. Printre acestea, faptul că autoritățile au fost transparente, au comunicat corect și eficient, iar experții din sănătate au susținut campania de vaccinare și au fost, astfel, alături de guvern. 72% din populația statului nordic a fost vaccinată împotriva Covid-19. 

Danemarca a renunțat la permisul sanitar pentru accesul în diferite locații, după ce renunțase deja la portul măștii. Statul nordic are una dintre cele mai reduse mortalități Covid din Europa, dar și una dintre cele mai de succes campanii de vaccinare. 

Profesorul Flemming Konradsen, expert în sănătate publică de la Universitatea din Copenhaga, consideră că modelul danez ar putea inspira țări precum România sau Bulgaria. 

Totuși, 'Danemarca nu poate rămâne protejată, atâta vreme cât România și Bulgaria au o rată mică de vaccinare. Există un risc la nivel european', a subliniat Flemming Konradsen.

Felul în care comunică autoritățile, extrem de important pentru populație

 

Într-un interviu acordat pentru Libertatea, profesorul Flemming Konradsen a vorbit despre faptul că, la fel de importantă ca eficiența logistică este comunicarea corectă și transparentă a guvernului danez: 'A fost folosită doar comunicarea corectă', iar autoritățile au preferat să nu ofere stimulente. 

Ulterior, Flemming Konradsen a explicat că 'e foarte important ca autoritățile guvernamentale sau municipale să fie oneste și transparente în comunicarea lor.'

'Spre exemplu, am avut problema cu AstraZeneca. Oamenii erau îngrijorați de efectele adverse. În acest timp, autoritățile au fost transparente. Au spus că da, există niște efecte adverse, le vom analiza. Când s-a ajuns la decizia că aceste vaccinuri sunt prea riscante, atunci ele au fost scoase din programul de imunizare. Asta a dat încredere oamenilor că guvernul este onest cu privire la chestiunea efectelor adverse.', a afirmat el. 

Vaccinarea nu s-a transformat într-o chestiune politică 

 

De asemenea, profesorul a mai atras atenția asupra faptului că, în Danemarca, vaccinarea anti-Covid-19 nu s-a transformat într-o chestiune politică.

'Dacă vedem grupări politice care se folosesc de această ezitare a oamenilor privind imunizarea, cu scopul de a câștiga puncte politice, făcând din acest subiect unul diviziv, atunci problema va fi mult mai dificilă. Dacă nu există un consens politic cu privire la importanța vaccinării, atunci este dificil. Dacă auzi multe opinii opuse, de la diverse grupări politice, atunci e mai greu să câștigi încrederea populației.', a mai spus Konradsen pentru Libertatea. 

Profesioniștii din sănătate au susținut campania de imunizare: 'Dacă nu ai profesioniștii din sănătate de partea ta, atunci este foarte dificil'.

'A fost important să facem în așa fel încât vaccinurile să fie ușor accesibile. Să fie ușor să te programezi pentru imunizare, să fie aproape de locul unde locuiești. Să facem ca locul să fie foarte accesibil pentru vârstnici, pentru oamenii cu dizabilități, pentru tineri, pentru lucrătorii migranți. Deci un element-cheie a fost acesta: să facem vaccinul foarte accesibil.

Important este și ca experiența de la punctul de imunizare să fie una plăcută. Ca atunci când ajungi la centrul de imunizare să fii bine primit, să nu aștepți foarte mult, să fie totul eficient. Evident, este necesar să ai suficiente doze de vaccin, dar România și Danemarca au suficiente vaccinuri acum. Poate la început a fost o problemă, dar nu acum.', a mai spus Flemming Konradsen.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel