Data publicării:

Cum se depistează cancerul colorectal în România: Unde se găsesc şi cum se fac testele

Autor: Florin Răvdan | Categorie: Sanatate
WhatsApp
Fotografie de la Alexandra Haddad, Pexels
Fotografie de la Alexandra Haddad, Pexels
Prof. dr. Cristian Gheorghe, medic specialist Medicină Internă, cu competență în endoscopie digestivă la Clinica de Gastroenterologie Fundeni, a explicat în ce constă testarea pentru cancerul colorectal în România, după implementarea unui proiect european. 

"Directiva europeană din 2003 a avut ca idee screeningul în toate ţările europene. Am început acest screen în 2019 şi avem câteva date interesante aproape de finalul primei etape. Sunt, zic eu, de bun augur pentru screeningul cancerului colorectal în România. 

Proiectul acesta se efectuează în două etape. Prima, în care testul FIT este important, este pentru detecţia hemoragiilor oculte fecale la o populaţie aparent sănătoasă. Dacă testul FIT este pozitiv, atunci el devine un pacient şi trebuie să îşi continue investigaţiile. Este un punct de vedere important asupra căruia ar trebui să medităm. 

Cei care acceptă testul FIT îl acceptă pentru că au fost educaţi să îl accepte şi să îl returneze medicului de familie. Aici medicul de familie are un rol important, centrul de screening şi colonoscopie are rol important, iar educaţia este esenţială. Este vorba despre educaţia populaţiei, a medicilor de familie, a colonoscopiştilor. 

Am început, practic, proiectul, în 2019, cu educaţia populaţiei de care spuneam, dar efectiv am început în ianuarie 2022 cu prima colonoscopie la pacienţi FIT pozitivi. 

FIT-ul pozitiv apare cam la 6% dintre pacienţii din populaţia cu risc standard, între 50 şi 74 de ani. Singurul lor factor de risc e vârsta. Aceştia, ulterior, revin cu testul pozitiv la medic. E un lucru extraordinar pe care l-am realizat în urma educaţiei. Peste 90% dintre pacienţi s-au întors cu testul la medicul de familie, cifră mare faţă de media din UE. Aici se vede rolul educaţiei", a declarat prof. dr. Cristian Gheorghe la Academia de Sănătate. 

De unde se ia testul şi cum se face 

"Testul se găseşte la marile laboratoare, să zic aşa, de investigaţii, de analize. Nu le voi numi, le ştie toată lumea. Este un test care este ieftin, apropo de faptul că pacientul şi-l poate cumpăra. Se face acasă, din materiile fecale, şi rezultatul este dat foarte rapid. Pacientul se duce cu testul către laborator, este citit, iar în maximum 2 zile are rezultatul gata. Este un test care poate fi efectuat uşor, faţă de colonoscopie, care necesită o motivaţie, o pregătire specială, o echipă specială, la care pacientul recurge mai greu. 

În proiectul nostru, însă, avem şi colonoscopia cu sedare. Pacientul nu are dureri, nu are disconfort. Dacă există polipi, atunci îi putem scoate. Accesul direct la colonoscopie este metoda pe care o folosesc unele ţări. Este legată de screeningul oportunistic, care nu este la fel de valoros precum acest screening în două etape, conform Comisiei Europene", a mai arătat specialistul. 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel