Cum se declanșează alergiile și când apare șocul anafilactic
Află în articol cum se declanșează alergiile și când apare șocul anafilactic.
Când cineva are o alergie severă, efectele care îi amenință viața sunt aproape instantanee - erupție pe piele, leșin, respirație greoaie, puls slab, inima bate ca la curse, scrie Ziarul de Iași.
Acest răspuns al organismului, numit șoc anafilactic, are o cauză directă și un efect. Dar procesul care a stat la baza acestui răspuns a fost un puzzle fiziologic până acum: Cum se întâmplă această reacție masivă atât de repede?
Cum se declanșează alergia
Cercetătorii de la Duke Health, într-un studiu publicat în numărul din noiembrie anul trecut al revistei Science, au folosit modele pe șoareci pentru a urmări modul în care celulele imune sunt declanșate în timpul șocului anafilactic. Acestea descriu un mecanism anterior necunoscut în care o celulă imună nou identificată minează, efectiv, vasele de sânge pentru alergeni și apoi utilizează un mecanism neobișnuit pentru a livra rapid alergenii pe cale sanguină către celulele mastocite. Descoperirea poate deschide linii inovatoare de atac pentru a opri această supra reacție mortală care afectează una din 50 de persoane, pe an, în Statele Unite.
„Constatarea principală este că celulele dendritice, care sunt jucători cheie în dezvoltarea alergiei, joacă, de asemenea, un rol direct în declanșarea unui șoc anafilactic”, a declarat dr. Soman N. Abraham, doctor în medicină, profesor la Departamentul de patologie, imunologie, genetică moleculară și microbiologie și membru al Programului de Boli Infecțioase Emergente, de la Universitatea Națională Duke din Singapore.
Se înțelege că celulele mastocite sunt principalii actori ai reacțiilor anafilactice, deoarece aceștia se angajează în ceea ce se numește degranulare - eliberarea histaminelor și a altor substanțe inflamatorii în sânge, ceea ce duce la șocuri sistemice. Dar nu a fost anterior cunoscut cum mastocitele, care sunt situate în afara sistemului vascular, sunt alertate la un alergen care circulă în sânge.
Celulele care transmit alergenii
Ceea ce au observat Abraham și colegii săi a fost un subset nou identificat de celule dendritice situate pe suprafața exterioară a vaselor de sânge. Folosind proeminențe asemănătoare sondelor, numitele dendrite care forează vasele de sânge, prelevează continuu sângele pentru invadatorii străini.
Atunci când dendritele simt alergenii transportați de sânge, alertează celulele mastotice vecine de prezența invadatorului. Această comunicare este neobișnuită, implicând un proces de economisire a timpului de predare a alergenului prin micro-vezicule, mici bule acoperite cu alergen, care sunt scoase din suprafața celulelor dendritice.
„În plus față de capacitatea lor de a internaliza, de a procesa și a prezenta antigeni celulelor imune, celulele dendritice par să distribuie în mod activ antigenele pe care le-au achiziționat celulelor imunitare învecinate, chiar înainte de a fi internalizate”, a spus cercetătorul principal Hae Woong Choi. Deoarece aceste vezicule purtătoare de alergen iau contact cu celulele mastocite în sistemul vascular al organismului, în fluxul sanguin se eliberează un torent de mediatori inflamatori, rezultând rapid un șoc anafilactic.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News