Data publicării:

Cum scapi de mâncatul impulsiv sau emoţional. Cori Grămescu: Toate aceste rădăcini ale răului pot fi tăiate

Autor: Ema Apostu | Categorie: Sanatate
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (Tim Samuel)
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (Tim Samuel)

Dacă vrei să scapi de mâncatul impulsiv sau emoțional, trebuie să urmezi câteva sfaturi simple, dar foarte eficiente. Cori Grămescu a explicat care sunt pașii.

"7 activităţi de weekend care te ajută să reduci mâncatul impulsiv şi emoţional. 

1. Mergi la cumpărături pentru toată săptămâna următoare (cu lista de cumpărături) şi găteşte măcar legumele pentru următoarele 3-4 zile. Fă-ţi lista de cumpărături când te simţi odihnită, după masă, pe categorii de produse - legume, fructe, peste, ouă, carne, lactate şi cumpăra cât mai multe produse neprocesate. Găteşte pentru următoarele zile ca să salvezi timp şi efort în timpul săptămânii. 

2. Fă mişcare în aer liber cu toată familia

Trasee de bicicletă, plimbări în pădure sau trasee pe munte, toate te ajută să creşti nivelul de activitate fizică în mod sănătos. Stai departe de parcuri, unde sunt la tot pasul gherete cu dulciuri şi mâncare de proastă calitate. Ţinteşte 2-3 ore de mişcare în natură în fiecare weekend pentru toată familia. 

3. Fă ordine, pregăteşte-ţi hainele pentru săptămâna următoare. Organizarea şi ordinea te scutesc de timp pierdut şi lipsa de concentrare. Duminica e cea mai bună zi pentru spălat şi pregătit ţinutele pentru următoarea săptămână, pentru că în felul ăsta îţi antrenezi mintea să perceapă că e în control şi că e pregătită de acţiune. Tot duminica e bine să îţi faci un mic plan de acţiune cu ce ai de făcut în zilele următoare, să notezi ce îţi propui să realizezi şi să îţi faci agenda. Ca recomandare personală, nu-ţi seta mai mult de 2-3 obiective noi pentru fiecare săptămână, e mai bine să începi cu ce poţi realiza şi să construieşti de acolo un plan mai elaborat. 

4. Organizează activităţi drăguţe în cuplu

De prea multe ori ne lăsăm târâţi în rutina zilnică şi uităm să acordăm atenţie relaţiei de cuplu, locul din care în mod ideal ar trebui să ne luăm şi să oferim validare, atenţie, senzualitate, seducţie şi plăcere fizică. Fă o prioritate din relaţia de cuplu, organizează momente drăgălaşe şi sexy pentru a întreţine energia şi plăcerea în acest domeniu. O viaţă sexuală satisfăcătoare şi împlinită, bazată pe intimitate şi conexiune autentică, este fundamentală pentru buna funcţionare a corpului şi a minţii. 

5. Păstrează timp pentru a sta în linişte, pentru a te reconecta cu tine şi a explora ceea ce simţi. Fie că ţii un jurnal, fie că practici sesiuni de respiraţie sau relaxare ghidată ori meditezi, fă un obicei din a sta periodic în linişte, simţindu-ţi emoţiile şi modul în care corpul răspunde la ele. 

6. Dormi, relaxează-te, onorează-ţi corpul - foloseşte zilele mai lejere de weekend pentru a te odihni şi pentru a avea grijă de tine. Încarcă-ţi bateriile pentru următoarea săptămână şi creează spaţii de linişte în mintea ta. 

7. Petrece timp de calitate cu prieteni şi oameni care îţi sunt dragi

Avem nevoie de conexiune autentică, de contact fizic cu oamenii pe care îi iubim. Fă-ţi timp să staţi împreună, să vorbiţi sau să faceţi activităţi împreună, departe de telefoane şi medii care vă distrag atenţia - malluri, restaurante aglomerate, locuri cu foarte multă agitaţie. Mintea umană are nevoie de intimitate şi conexiune apropiată, iar acestea au nevoie de linişte şi spaţii care nu ne supra-stimuleaza senzorial ca să poată să se înfiripe. 

Mâncatul impulsiv sau mâncatul emoţional are adeseori 3 rădăcini - una este cea alimentară, în care din păcate neglijam reguli de baza de igienă alimentară. A doua este oboseala acumulată şi un program inconstant şi imprevizibil care ne activează răspunsul fight-or-flight. A treia este lipsa unor relaţii profunde, satisfăcătoare şi din care să ne luăm energia. 

Toate aceste rădăcini ale răului pot fi tăiate prin prezență, atenţie şi blândeţe, dar şi prin asumarea conştientă a responsabilităţii propriei bunăstări emoţionale. De prea multe ori, pierdem timp şi energie aşteptând să facă ceilalţi primul pas, din orgoliu, din frică de a  fi respinşi sau din teamă de a eşua. Începe de azi să faci lucrurile de care tu ai nevoie, fii acea persoană de care tu ai nevoie să fii", a explicat Cori Grămescu pe Facebook.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel