Cum să vă îmbunătățiți forța și coordonarea, indiferent dacă aveți 18 sau 88 de ani
Cum să vă îmbunătățiți forța și coordonarea? Medicul Vasi Rădulescu are câteva precizări importante.
„Atât de multe abilități fizice scad odată cu îmbătrânirea normală, inclusiv puterea, rapiditatea și rezistența. În plus față de aceste scăderi legate de mușchi, există, de asemenea, schimbări care apar în coordonarea mișcărilor corpului. Împreună, aceste schimbări înseamnă că, pe măsură ce îmbătrâniți, s-ar putea să nu mai puteți efectua activități precum alergatul pentru a prinde un autobuz, mersul prin grădină, căratul cumpărăturilor în casă, păstrarea echilibrului pe o suprafață alunecoasă sau jocul de prindere cu nepoții la fel de bine ca înainte”, a scris medicul Vasi Rădulescu pe drvasiradulescu.ro.
Cum să vă îmbunătățiți forța și coordonarea
„Se pare că una dintre cele mai importante cauze ale reducerii forței și coordonării odată cu îmbătrânirea este pur și simplu reducerea nivelului de activitate fizică. Există un mit în societatea noastră conform căruia este bine să faci progresiv mai puține exerciții fizice pe măsură ce îmbătrânești. Adevărul este exact invers! Pe măsură ce îmbătrâniți, devine mai important să faceți exerciții fizice în mod regulat – poate chiar să creșteți timpul pe care îl petreceți făcând exerciții fizice pentru a compensa modificările corporale ale hormonilor și alți factori pe care nu îi puteți controla. Vestea bună este că participarea la exerciții pentru îmbunătățirea forței și a coordonării poate ajuta persoanele de orice vârstă. (Rețineți, totuși, că este posibil să trebuiască să fiți mai atent la activitățile de exerciții fizice pe măsură ce îmbătrâniți pentru a preveni accidentările. Dacă nu sunteți sigur care sunt cele mai bune tipuri de exerciții pe care le puteți urma, întrebați medicul sau un fizioterapeut)”, precizează sursa citată.
Iată câteva lucruri pe care le puteți face pentru a vă îmbunătăți forța și coordonarea, indiferent dacă aveți 18 sau 88 de ani:
„Participați la exerciții aerobice, cum ar fi mersul pe jos în pas vioi, joggingul, mersul pe bicicletă, înotul sau cursuri de aerobic, cel puțin 30 de minute pe zi, cinci zile pe săptămână.
Participați la exerciții fizice care ajută la rezistență, echilibru și flexibilitate cel puțin două ore pe săptămână, cum ar fi yoga, tai chi, Pilates și ridicarea greutăților izometrice.
Practicați sporturi la care doriți să vă perfecționați, cum ar fi golful, tenisul și baschetul.
Profitați de lecțiile profesorilor și de sfaturile antrenorilor și instructorilor pentru a vă îmbunătăți abilitățile de exerciții fizice.
Colaborați cu medicul pentru a trata bolile care pot interfera cu capacitatea de a face exerciții fizice, inclusiv leziuni ortopedice, cataractă și alte probleme oculare, precum și Parkinson și alte tulburări de mișcare.
Alimentați-vă creierul și mușchii cu un meniu mediteranean de alimente, inclusiv pește, ulei de măsline, avocado, fructe, legume, nuci, fasole, cereale integrale și carne de pasăre. Consumați alte alimente cu moderație.
Dormiți bine – de fapt, vă puteți îmbunătăți abilitățile peste noapte în timp ce dormiți”, potrivit sursei citate.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News