Data actualizării:
Data publicării:

Cum să trăiești mai mult. Regula de aur: Ce trebuie să faci în fiecare săptămână

Autor: Ema Apostu | Categorie: Sanatate
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (Vlada Karpovich)
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (Vlada Karpovich)

Dacă vrei să trăiești mai mult, trebuie să urmezi o regulă de aur. Iată ce trebuie să faci în fiecare săptămână...

Alimentele pe care le consumăm joacă un rol cheie în încetinirea procesului de îmbătrânire. Pentru a trăi mult, trebuie să ne hrănim corespunzător, să avem o dietă bogată în fructe şi legume, recomandă medicii. Acestea vor ajuta la îmbunătăţirea stării intestinelor, la întărirea sistemului imunitar şi la îmbunătăţirea stării de spirit, scrie Rador, citând dariknews.bg.

Potrivit nutriţionistului Helen Bond, alimentaţia sănătoasă este una dintre cele mai bune modalităţi de a lupta împotriva bolilor şi de a prelungi viaţa. Regula de aur este adăugarea a 30 de alimente vegetale diferite în dietă în fiecare săptămână. De asemenea, este importantă reducerea consumului de sare, monitorizarea aportului de grăsimi saturate şi un consum moderat de alcool.

Experţii recomandă dieta mediteraneană - sănătoasă, plină de proteine de bună calitate, grăsimi sănătoase, vitamine, minerale şi fibre. Cercetările ştiinţifice indică faptul că persoanele care urmează această dietă au mai puţine şanse să se confrunte cu probleme de sănătate mai târziu. Boli precum diabetul de tip 2, colesterolul crescut, hipertensiunea arterială, obezitatea pot fi evitate.

Cum îți poți întineri creierul cu aproape 20 de ani. Alimentele banale care te ajută. Te feresc de demență

Oamenii de ştiinţă din Chicago au descoperit că o porţie de legume cu frunze verzi pe zi poate reduce riscul de demenţă şi poate întineri creierul. Un studiu cu scaner a constatat că persoanele în vârstă care consumau cel puţin şase porţii de legume cu frunze verzi pe săptămână aveau mai puţine plăci senile legate de boala Alzheimer, iar creierul lor era cu patru ani mai tânăr decât cel al semenilor lor.

În cazul unui consum mai mare - şapte sau mai multe porţii pe săptămână - plăcile de amiloid din creier erau comparabile cu cele ale unor persoane cu 19 ani mai tinere decât cei care consumau o porţie sau chiar mai puţine legume săptămânal. Legumele cu frunze verzi conţin mulţi antioxidanţi. Este posibil ca acestea să ajute la protejarea creierului de stresul oxidativ, care este asociat cu acumularea de plăci de amiloid care cauzează boala Alzheimer, scrie Rador, citând dnes.bg.


"Aceste rezultate sunt incitante"

"Aceste rezultate sunt incitante. Îmbunătăţirea dietei într-un singur domeniu - cum ar fi consumul a mai mult de şase porţii de legume cu frunze verzi pe săptămână sau evitarea alimentelor prăjite - a fost asociată cu mai puţine plăci de amiloid în creier şi cu o vârstă cu aproximativ patru ani mai tânără", a declarat liderul studiului, Pooja Agarwal de la Universitatea Rush din Chicago.

La cercetare, au participat 581 de persoane cu o vârstă medie de 84 de ani, fiind evaluate obiceiurile lor alimentare. Subiecţii şi-au dat consimţământul ca după moartea lor, să îşi doneze creierul pentru studii ştiinţifice.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel