Cum să te protejezi de CĂPUȘE. Reguli simple de urmat
Data publicării:
Autor: Alexandru Ichim
WhatsApp
Mare atenție la căpușe!
Mare atenție la căpușe!
Mii de persoane ajung la spital din cauza mușcăturilor de căpușe. Ele sunt periculoase deoarece pot cauza boala Lyme. 

Reprezentanții Direcției de Sănătate Publică din Sibiu reamintesc periodic populației câteva reguli simple prin care ne putem proteja de căpușe. 

1. Purtarea unor haine dechise la culoare cu pantaloni lungi introduşi în şosete de culoare deschisă şi textură mai deasă.

2. Purtarea unor pantofi sport deschişi la culoare fără orificii sau decupaje; papucii/ sandalele sunt excluse.

Utilizați produse anti-căupșe 



3. Utilizarea DEET (Dietil toluamidă) drept repelent prin aplicare pe pielea ce va veni în contact cu zone infestate de căpuşe (mâini, braţ-antebraţ, etc) şi utilizarea de repelenţi pe bază de permetrin prin pulverizări asupra hainelor (în special pantofi, şosete, pantaloni, etc).

4. Tratarea (spălarea şi uscarea cel puţin 1 h cu aer cald/ fierbinte) hainelor folosite în teren după activităţi desfăşurate în zone cu potenţial de infestare cu ixodide.

5. Inspectarea corpului cu atenţie; Căpuşele se pot fixa oriunde fără a provoca disconfort la ataşare sau în timpul hrănirii.

Ce să faceți dacă v-a mușcat o căpușă 



6. Înlăturarea promptă a căpuşelor în cazul în care sunt găsite pe corp; acestea vor fi înlăturate cu ajutorul unei pensete cu vârful bont (fără cioc) prin prinderea cât mai aproape de piele şi tragerea în sus, astfel încât rostrul căpuşei să nu rămână în piele.

După înlăturarea căpuşelor pielea se va dezinfecta cu acool (70%) şi se va aplica un unguent conţinând un antibiotic cu spectru larg.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel