Data publicării:

Cum să plătești mai puțin la stat: Află despre deducerea personală

Autor: Colaborator Extern, colaborator_extern | Categorie: Arhiva
WhatsApp
deducerea_personala
deducerea_personala

Deducerea personală reprezintă o facilitate fiscală acordată de stat salariaților, prin care aceștia pot avea un câstig de câteva zeci de lei lunar.

Autor: Laura Galescu

Pot obține deducere personală românii cu contracte individuale de muncă, care realizează venituri brute mai mici de 3.000 de lei. Practic, în funcție de nivelul venitului și de numărul persoanelor aflate în întreținerea salariatului, acesta va plăti impozit pentru o sumă mai mică din salariu.

Există două modalități de calcul a deducerii personale:

1. pentru un venit brut mai mic sau egal cu 1.000 de lei se acordă deduceri personale fixe astfel: 250 de lei pentru salariații care nu au persoane în întreținere; 350 de lei pentru cei care au o persoană în întreținere și nivelul crește cu câte 100 de lei pentru fiecare persoană în plus în intreținere, până la patru persoane.

2. pentru un venit brut cuprins între 1.001 lei și 3.000 lei inclusiv, valoarea deducerii se calculează după formulele următoare:

-250 x [1-(venit brut lunar-1.000)/2.000] pentru salariații care nu au persoane în întreținere;

-350 x [1-(venit brut lunar-1.000)/2.000] pentru salariații care au o persoană în întreținere;

-450 x [1-(venit brut lunar-1.000)/2.000] pentru salariații care au 2 persoane în întreținere;

-550 x [1-(venit brut lunar-1.000)/2.000] pentru salariații care au 3 persoane în întreținere;

-650 x [1-(venit brut lunar-1.000)/2.000] pentru salariații care au 4 persoane în întreținere.

De exemplu, pentru un venit brut de 1.001 de lei și patru persoane în întreținere, deducerea personală este de aproape 650 de lei, iar câștigul salariatului este de 16% din această sumă (impozitul pe venit), respectiv aproximativ 104 lei.

Precizări

Persoanele în întreținere pot fi soția/soțul, copiii sau alți membri de familie, rudele salariatului sau ale soțului/soției acestuia până la gradul al doilea inclusiv, care pot avea sau nu domiciliu comun cu salariatul în a cărui întreținere se află și ale caror venituri nu depășesc 250 lei lunar.

Un salariat va primi deducerea pentru cel mult patru persoane aflate în întreținerea lui. Copiii minori sunt considerați întreținuți, chiar dacă pot realiza venituri.

Cum obții deducerea personală

Pentru a beneficia de aceasta, salariatul trebuie sa depună la angajare o declarație prin care își exprimă opțiunea de a avea funcția de bază la acel angajator sau nu (deducerea se acordă de către un singur angajator). În continuare, angajatorului îi revine obligația de a stabili persoanele aflate în întreținerea contribuabilului, pe baza documentelor justificative prezentate de acesta.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel