Cum să îți dai seama ce pește e toxic pentru tine și ce specii sunt lipsite de mercur
Data publicării:
Autor: Alexandru Negrici
WhatsApp
FOTO: Pexels
FOTO: Pexels
Experții în sănătate au promovat de mult beneficiile nutriționale ale peștelui: aceste creaturi marine se află pe primele locuri pe listele celor mai bune surse de acizi grași omega-3 sănătoși pentru inimă, proteine ​​de înaltă calitate, seleniu favorabil metabolismului și vitamina B12 care stimulează energia. 

Cu toate acestea, deși consumul de pește este foarte recomandat, alegerea celui mai bun tip poate fi dificilă.

Când cumpărați pește, poate fi dificil să echilibrați ambițiile alimentare sănătoase cu preocupările legate de sănătatea inimii și de nivelul de mercur din pește – ca să nu mai vorbim de practicile durabile de pescuit sau de sănătatea oceanelor. 

Omega-3 sunt nutrienți esențiali care ajută la prevenirea bolilor de inimă, a diabetului și a inflamațiilor care încetinesc metabolismul și se găsesc în principal în pește. Din păcate, un alt element care se găsește în principal în pește este mercurul.

Expunerea umană la mercur este în mare parte prin consumul de fructe de mare și s-a constatat că această expunere provoacă efecte adverse asupra dezvoltării neurologice, cardiovasculare și imunologice, în doze suficiente.


Cele mai sănătoase tipuri de pește

Halibut din Atlantic și Pacific

Valori nutriționale (pe o porție): 186 calorii, 2,7 g grăsimi (0,6 g grăsimi saturate), 139 mg sodiu, 0 g carbohidrați, 0 g fibre, 0 g zahăr, 37,9 g proteine
Proteine ​​(pe o porție): 37,9
Omega-3 (pe o porție): 396 (0,135 + 0,261
Niveluri de mercur (părți pe miliard): 261

Aroma blândă a acestui pește alb cu carne îl face extrem de versatil. Pe lângă faptul că are un conținut scăzut de calorii, este și sățios, ceea ce îl face un aliment excelent de slăbit. Potrivit „Indicelui de sațietate al alimentelor comune”, publicat în Jurnalul European de Nutriție Clinică, halibutul se clasează pe locul al doilea cel mai sățios al alimentului - în primul rând doar de cartofii fierți. Autorii studiului atribuie factorul de umplere al peștelui alb precum halibutul conținutului său impresionant de proteine ​​și influenței asupra serotoninei, unul dintre hormonii cheie responsabili de reglarea apetitului. Încercați să mâncați mai mult pește din Pacific decât pește din Atlantic, deoarece halibutul din Atlantic este scăzut în număr.

Somon roz

Valori nutriționale (pe o porție): 108 calorii, 3,5 g grăsimi (0,7 g grăsimi saturate), 64 mg sodiu, 0 g carbohidrați, 0 g fibre, 0 g zahăr, 17,4 g proteine
Proteine ​​(pe o porție): 17,4
Omega-3 (pe o porție): 438
Niveluri de mercur (părți pe miliard): 37

Somonul roz este originar din apele reci din Oceanele Pacific și Arctic. Consumul de proteine ajută ​​pentru creșterea mușchilor și nivelurile de omega-3 sunt sănătoase pentru inimă.

Macrou de Atlantic

Valori nutriționale (pe o porție): 174 calorii, 11,8 g grăsimi (2,8 g grăsimi saturate), 76 mg sodiu, 0 g carbohidrați, 0 g fibre, 0 g zahăr, 15,8 g proteine
Proteine ​​(pe o porție): 15,8
Omega-3 (pe o porție): 1.954
Niveluri de mercur (părți pe miliard): 45

Înscris pe lista „Super Green” de la Seafood Watch, acesta este cel mai bun pește și aduce 3 mari beneficii: are un conținut scăzut de mercur, oferă aproape de opt ori aportul recomandat de omega-3 pe zi și este clasificat drept „Cea mai bună alegere” de Seafood Watch în termeni de sustenabilitate. Ai grijă doar la conserva de macrou, care poate avea niveluri de mercur de până la 586 (părți pe miliard).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel