Data publicării:

Cum să-i înveți pe copii să nu spună minciuni: 10 sfaturi utile

Autor: Elena Didila | Categorie: Lifestyle
WhatsApp
Foto Ilustrativ/Pexels Samer Daboul
Foto Ilustrativ/Pexels Samer Daboul
De ce mint copiii? Și cum îl putem învăța să fie sincer? Iată câteva sfaturi pentru a ne educa copiii la sinceritate, eliminându-i de tentațiile lui Pinocchio.

Toată lumea, măcar o dată, s-a întâmplat să spună o minciună, dar atunci când copiii noștri o fac, și mai ales dacă minciunile se înmulțesc, trebuie să intervenim. 

 Psihologul Victoria Samuel a explicat, într-un articol de pe Supernanny.uk, de ce mint copiii și cum să-i încurajăm să fie sinceri cu exemplul nostru ca părinți.

De ce mint copiii

Toți copiii mint și o fac mai mult sau mai puțin ocazional, dar de ce? Minciunile preșcolarilor provin adesea din fantezii inocente, mai degrabă decât din înșelăciuni deliberate. De fapt, copiii mint adesea în încercarea de a ascunde ceva ce nu ar fi trebuit să facă pentru a evita rușinea și dezaprobarea adultului .

Minciunile pot fi, de asemenea, folosite de copii pentru a evita să se confrunte cu regulile adulților

Sau pot minți pentru a îndulci realitatea, se laudă sau exagerează în încercarea de a-i impresiona pe alții sau de a se potrivi cu semenii. În mod similar, cei mai nesiguri copii pot inventa și scenarii pentru a atrage atenția și interesul adulților.

Cum să încurajăm onestitatea

În primul rând, să încercăm să abordăm problema cu calm, fără a cere mărturisiri forțate: este inutil să punem întrebări despre comportament dacă știm deja răspunsul. 

Încercarea de a ne forța copiii să mărturisească este rareori eficientă, deoarece majoritatea copiilor (precum și adulții) vor minți pentru a se proteja atunci când sunt prinși mințind.

Explica ce este o minciună

Preșcolarilor, ale căror minciuni dezvăluie o confuzie între realitate și fantezie , le explicăm cu calm că știm că ceea ce spun ei nu este adevărat: „Știu că ți-ar plăcea să ai o pisică, așa că ți-ai imaginat că avem cinci pisoi?".

Dacă, pe de altă parte, constatăm că, copilul nostru minte pentru a nu intra în necazuri, explicăm cu calm problema, evitând criticile și fiind excesiv de sever, astfel încât să nu fie mai departe defensiv. 

O altă regulă de reținut este: să le dăm șansa de a repara

 De exemplu, dacă știm că nu a pregătit geanta pentru școală, nu întrebăm: „Ai pregătit geanta?„(Care te invită doar să minți). 

În schimb, îl rugăm să-și facă temele: „ Am observat că geanta ta nu este gata”, sau „Te rog să-mi arăți geanta când este gata”.

Încercați să înțelegeți de ce copilului dumneavoastră îi este greu să fie sincer

Este important să ne gândim de ce copiii noștri simt că trebuie să mintă . De exemplu, un copil care minte cu privire la notele sale la școală se poate simți presat excesiv.

Să ne amintim că sarcina noastră este să-i educăm și nu să le provocăm o suferință mai mare. Odată ce ați identificat motivele potențiale din spatele minciunilor, încurajați-i să vorbească despre preocupările lor, ridicând problema cu calm.

 De exemplu: „ Se pare că este foarte important pentru tine să obții note bune. Îți faci griji că ne dezamăgiți?".

Faceți clar consecințele

În jurul vârstei de șase ani, copiii sunt capabili să cunoască diferența dintre adevăr și minciună.

 Deci, dacă mint pentru a încerca să ascundă ceva ce au făcut, poate fi util să clarificați consecințele, atât pentru minciună, cât și pentru comportamentul pe care încearcă să-l ascundă. 

Le explicăm copiilor noștri că onestitatea va câștiga aprobarea noastră și că consecințele nu vor fi la fel de grave.

Dă un exemplu bun

Copiii învață mai mult observând comportamentul altor oameni decât prin orice altă formă de îndrumare directă sau disciplină. 

Din păcate, asta înseamnă că, dacă suntem înclinați să spunem câteva minciuni, cum ar fi să mințim în legătură cu vârsta copilului nostru pentru a cumpăra un bilet redus la muzeu, ne vom învăța, din neatenție, copilul că minciuna este acceptabilă .

Claritatea este întotdeauna pe primul loc

Pentru a obține sinceritate, ai nevoie de claritate. Evităm comunicarea ambiguă și opacă cu copiii noștri, arătând mereu că suntem onești chiar și în relațiile de familie dincolo de cele părinte-copil. 

Numai așa vom fi un model pozitiv pe care copilul nostru îl poate urma.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel