Data publicării:

Cum să faci vin spumant de casă. Secretul îmbutelierii

Autor: Elena Didila | Categorie: Lifestyle
WhatsApp
Fotografie de la Mike B/ Pexels
Fotografie de la Mike B/ Pexels
Una dintre cele mai populare băuturi alcoolice din lume este cu siguranță vinul. Este o băutură care se obține din fermentarea strugurilor și care are origini foarte străvechi.

A fi capabil să faci vin pe cont propriu nu este o acțiune foarte complexă așa cum pare. Dar este, fără îndoială, necesar să urmezi câteva precauții fundamentale pentru a putea face mai bine. Iată, în câțiva pași simpli, cum să obțineți vin spumant acasă, potrivit unui articol publicat de Guide Cuccina.

Să începem cu sticlele...

Întrucât în ​​vinul spumant crește presiunea internă (care pentru un spumant poate crește până la 6/7 atm) ar fi bine să folosiți recipiente de șampanie, sticle groase și bineînțeles capace pe măsură.

Pentru a face un vin spumant ar fi bine sa ai un vin sănătos și limpede, mai bun dacă este limpezit cu aciditate totală de 5/6 x 1000 și 2/3% zaharuri reziduale.

Îmbutelierea: 

1. Potrivit tradiției populare, ideal este ca îmbutelierea să fie făcută atunci când avem o ”lună tânără”, sau o semilună în special în săptămâna dinaintea Paștelui.


2. Adaugă câte un bob de orz sau grâu în sticlă (conțin zaharuri, chiar dacă sunt complexe, și o enzimă care le face să fermenteze) sau chiar zahăr, dar vinul trebuie să conțină totuși drojdii (se poate adăuga și împreună cu boabele dar pentru cantități vezi mai jos).


3. Poți face refermentarea în sticlă (ca și la metoda clasică pentru vinul spumant) adăugând zahăr în cantitate de 4 g/l pentru fiecare atmosfera de presiune dorită și drojdii selectate pentru refermentări (tip bayanus).

Imediat ce începe fermentația, se îmbuteliază (de preferință în sticle de vin spumant). Se lasă la fermentat până se formează depozitul (în general 3/4 luni). Depozitul, făcut să coboare spre dopul prin scuturarea ușoară și înclinarea sticlelor în poziție verticală, se îndepărtează cu ”degorgement a la volèe” ( vezi procedura în video-ul postat mai jos).  După acest pas sticla va fi sigilată cu un capac prevăzut cu sârmă.

Youtube video image

Ce legătura are Luna cu momentul îmbutelierii vinului spumant?

Pentru ca vinul tău să devină spumant, trebuie să-l îmbuteliezi la momentul potrivit. Te vei întreba dar când este momentul potrivit? Simplu, trebuie să așteptați ca luna să înceapă să crească. După cum știți, luna are două faze: timp de 15 zile crește și timp de 15 zile scade, (fazele lunii).

Pentru a obține rezultatul potrivit, va trebui să-l îmbuteliezi pe o lună crescândă

Dacă nu vrei să calculezi fazele lunii, trebuie să știi că îmbutelierea în săptămâna dinaintea Paștelui va face vinul spumant!  Este simplu pentru că acea săptămână cade întotdeauna pe o lună în creștere, iar vinul îmbuteliat pe o lună în creștere capătă așa-numitul ”spumant”.

Citește și: 

Motivul pentru care astăzi este bine să bei un pahar de vin

Astăzi poți bea liniștit un pahar de vin. Ai și motiv pentru asta. În caz că nu știai, la 25 mai se sărbătoreşte Ziua vinului (#WineDay), ocazia perfectă pentru a cunoaşte mai multe despre această băutură produsă din struguri şi apreciată din cele mai vechi timpuri, prezentă în majoritatea ţărilor într-o multitudine de sortimente, de la cele tradiţionale până la cele mai sofisticate, relatează Agerpres. Cu alcool şi, mai nou, chiar şi fără alcool.

De secole, vinul a fost una dintre băuturile favorite în întreaga lume, fiind consumat în diverse ocazii, atât la masă, cât şi la adunări sociale, ori în cadrul ceremoniilor religioase... citește mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel