Cum să eviți ca apartamentul tău să devină o bombă cu ceas. Verificarea care te ajută să nu îți bubuie casa
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Anca Murgoci
WhatsApp
bloc
bloc
În urmă cu o lună, aflam că explozia din Burdujeni (Suceava) a fost declanșată când proprietarul apartamentului a aprins lumina, pe fondul unei scăpări de gaz. În urma evenimentului, au fost rănite grav cinci persoane, iar alţi 40 de locatari s-au autoevacuat. Una dintre victimele exploziei produse a decedat la Spitalul Sfântul Spiridon din Iaşi. Imobilul a fost grav avariat.  

În urma activităților desfășurate de către comisia mixtă la fața locului, în dimineața zilei de 5 decembrie, s-a concluzionat drept cauză probabilă de producere a evenimentului: aprinderea prin inițiere a gazelor combustibile (metan), rezultate în urma unor scurgeri accidentale.

Cum putem evita ca apartamentul nostru să se transforme într-o bombă cu ceas pentru noi, cei care locuim acolo, dar și pentru vecini? Aflăm în rândurile de mai jos.

Am contactat Inspectoratul pentru Situații de Urgența "Bucovina" al județului Suceava pentru a afla cum putem evita ca apartamentul nostru să devină bombă cu ceas. 

„În ceea ce privește cauza exploziei (neurmată de incendiu) din dimineața zilei de 5 decembrie,, ora 4:04, care a avut loc în imobilul de locuit colectiv situat în municipiul Suceava, pe str. Rarău, nr. 4, vă comunicăm următoarele:

În urma activităților desfășurate de către comisia mixtă la fața locului, în dimineața zilei de 5 decembrie, s-a concluzionat drept cauză probabilă de producere a evenimentului: aprinderea prin inițiere a gazelor combustibile (metan), rezultate în urma unor scurgeri accidentale.

Precizăm faptul că, în prezent, evenimentul face obiectul unei lucrări penale, sub coordonarea procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava, urmând a se dispune procedural conform competențelor în materie penală. 

La finalizarea verificărilor și după administrarea întregului material probator, inclusiv a expertizelor dispuse, se vor stabili toate cauzele și circumstanțele producerii nefericitului eveniment”.

„În privința recomandărilor solicitate, menționăm următoarele:

Conform Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), responsabilitatea întreţinerii, exploatării şi reparării instalaţiei de utilizare a gazelor naturale revine consumatorului.

Instalaţia de utilizare începe după postul de reglare şi se continuă până la coşul care serveşte la evacuarea gazelor arse, iar în cazul în care locuitorii blocului de locuințe beneficiază de contorizare individuală, aceasta începe de la nivelul robinetului de contor.

Verificarea/revizia instalaţiei de utilizare este obligatorie, fiind prestată de firme autorizate ANRE pentru clienţii casnici, după cum urmează:

• verificare la interval de maxim 2 ani;

• revizie la interval de maxim 10 ani.

Revizia este obligatorie şi în următoarele cazuri:

• în urma neutilizării instalaţiei o perioadă mai mare de 6 luni;

• după orice accident care poate afecta instalaţia de utilizare.

În caz de urgenţă, dacă sesizaţi scăpări de gaz într-o încăpere sau o clădire, luaţi imediat următoarele măsuri:

• stingeţi toate focurile;

• nu aprindeţi chibrituri, brichete sau orice alte surse de foc, nu acționaţi întrerupătoarele, nu folosiţi lifturile, nu utilizaţi aparatele electrice;

• deschideţi ușile şi ferestrele pentru aerisirea încăperilor;

• telefonaţi imediat, din exteriorul clădirii, la 112!

Se interzice:

• verificarea cu flacără a instalaţiilor de gaze naturale;

• modificarea instalaţiilor de gaze fără aprobări legale şi prin persoane sau societăţi neautorizate de către ANRE;

• aprinderea focului dacă aparatul de utilizare nu este etanş sau nu are tiraj;

• a se lăsa focul nesupravegheat la aparatele neautomatizate;

• obturarea coşului de fum la aparatele de utilizare şi a grilelor de ventilaţie din încăperi;

• utilizarea aragazului ca sursă de încălzire;

• dormitul în încăperi cu aparatele de utilizare nelegate la coş, cu focul aprins sau în încăperi unde se simte miros de gaze.

Racordarea aragazului:

Se va realiza apelând numai la persoane sau societăţi autorizate de ANRE şi se va ţine cont de instrucţiunile date de producător. În cazul folosirii unui racord flexibil, acesta trebuie să fie atestat / agrementat tehnic pentru utilizarea în instalaţiile de gaze naturale; înlocuiţi racordul flexibil la expirarea duratei de utilizare.

Pentru mai multe informații și recomandări, vă rugăm să accesați următoarele link-uri:

https://igsu.ro/Media/Stire/2715

https://www.youtube.com/watch?v=krX33sB8Qh8 ​

https://www.igsu.ro/Resources/Campanii/informare/adulti/ghid_cetatean_SU.pdf

https://ro-ro.facebook.com/RomaniaSigura1/

https://www.anre.ro/ro/gaze-naturale/consumatori/instructiuni-pentru-utilizarea-gazelor-naturale-gn”, ne-a mai transmis Inspectoratul pentru Situații de Urgența "Bucovina" al județului Suceava.

Vezi aici știrea inițială: https://www.dcnews.ro/explozia-de-la-blocul-din-suceava-declansata-cand-proprietarul-apartamentului-a-aprins-lumina_897691.html

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel