Cum să crești kiwi acasă în ghiveci? Urmează sfaturile grădinarilor și te vei bucura de fructe sănătoase și suculente
Data publicării:
Autor: Nicoleta Baciu
WhatsApp
Cum să crești kiwi acasă în ghiveci. Urmează sfaturile grădinarilor și te vei bucura de fructe sănătoase și suculente. Sursa foto: freepik.com
Cum să crești kiwi acasă în ghiveci. Urmează sfaturile grădinarilor și te vei bucura de fructe sănătoase și suculente. Sursa foto: freepik.com
Ideea de a cultiva pomi fructiferi, precum lămâi, portocale, mandarine în ghivece este deosebit de atractivă pentru multe gospodine.

Probabil că vei fi surprins de faptul că poți cultiva un kiwi  acasă. Imaginează-ți că această plantă sănătoasă va crește și va da roade într-un ghiveci de flori din apartamentul tău. Sună tentant, nu-i așa?

Cel mai optim moment pentru plantarea semințelor în ghivece de flori sunt lunile de primăvară. Plantează kiwi în martie, aprilie și mai.

Pentru a obține material pentru însămânțare, trebuie să cumperi cele mai coapte fructe din magazin. Cu cât sunt mai moi, cu atât este mai bine. Alege kiwi fără defecte vizibile, cu pielea netedă, nedeteriorată. Acasă, spală bine fructele. După ce le tai în două, separă cu grijă pulpa de piele cu o lingură și zdrobește-o. Se toarnă un pahar cu apă caldă peste pulpa de kiwi pusă într-un recipient și se agită.

Pune o picătură de iod în apă și mușcata de pe pervaz va înflori abundent

După ce pulpa de kiwi s-a lăsat la fundul recipientului, colectează semințele negre, care vor pluti la suprafața apei. Usucă semințele pe un șervețel. Îți va lua aproximativ patru ore. Apoi trebuie să înfășori semințele într-o bucată de pânză așezată pe o farfurie. Toarnă apă fierbinte peste ele. Asigură-te că lichidul înmoaie bine materialul, dar nu se revarsă peste marginea farfuriei. Pune o pungă de plastic deasupra și lasă farfuria într-un loc cald și însorit.

Adaugă câte puțină apă în fiecare zi pentru a preveni uscarea materialului. Seara, punga poate fi scoasă, iar dimineața, acoperă farfuria cu semințe din nou, creând un efect de seră. După o săptămână, semințele pot fi sădite. Umple două ghivece cu argilă expandată. Pentru plantare, alege sol pentru plante tropicale, care poate fi achiziționat de la o florărie.

Fertilizează plantele cu ajutorul unui ingredient din bucătărie: vor fi sănătoase și vor crește rapid

În ajunul plantării, încălzește solul la o baie de aburi timp de cel puțin două ore. Umple ghivecele cu pământ și fă mai multe găuri în el. Adâncimea  ar trebui să fie de la 5 la 10 mm. Pune câte câteva semințe în fiecare gaură. După ce le acoperi cu pământ, udă-le. stropiți puțin pământ, udați. Apa trebuie să fie caldă, de preferință la temperatura camerei. Acoperă ghivecele cu o folie și lasă-le într-un loc cald și însorit. După șase zile, te vei putea bucura de primii lăstari.

În această perioadă de creștere, ar trebui să elimini lăstarii slabi și să-i lași pe cei mai puternici. Nu uita de udarea regulată! În sezonul rece, veți observa o încetinire a creșterii lăstarilor. Udarea trebuie redusă la trei ori pe lună. În perioada de primăvară și vară, lăstarii vor avea nevoie de udare mai frecventă, adică de cel puțin de două ori pe săptămână. În zilele caniculare, kiwi necesită irigare suplimentară cu un pulverizator.

Plantele de apartament care sunt toxice pentru pisici. Scapă imediat de ele

Pentru ca lăstarii să crească sănătoși și mari, nu uita să-i  rărești. Când lăstarii de kiwi vor atinge o înălțime de 10 centimetri, ar trebui să-i muți în ghivece separate.

Eforturile tale nu vor fi irosite. Veți obține o recoltă de kiwi peste patru ani. Kiwi te va încânta cu fructele sale utile și suculente, dacă îi vei oferi o îngrijire bună.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel