Cum s-a răzbunat Ceaușescu pe ruși. Românii se uitau la filme americane, în timp ce în tot lagărul sovietic rulau filme rusești non-stop
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Sociologul Alfred Bulai a vorbit, în cadrul emisiunii „Nod în papură”, despre filmele americane care au fost difuzate în România în perioada comunistă.

În cadrul emisiunii „Nod în papură”, la DC News, Alfred Bulai și Val Vâlcu au vorbit despre modul în care cultura americană a influențat mediul socio-politic din România prin difuzarea de filme din Statele Unite ale Americii:

„Comunismul pe cartelă și pe rație era o imagine construită artificial de propagandă. Noi aveam o propagandă veroasă la adresa Occidentului, dar noi eram mai eleganți cu ei, pentru că nouă ne plăceau americanii, nu era propagandă anti-americană în România“, a spus Alfred Bulai.

„Da, dar ți-o ucideau filmele. Vedeai nemijlocit cum trăiesc ăia de acolo“, a adăugat Val Vâlcu.

Da, dar asta pentru că Ceaușescu le-a dat acele filme. Era o reacție de revoltă a comuniștilor împotriva rușilor, pentru că tot lagărul sovietic avea filme rusești non-stop. La noi erau filme de artă, nu prea găseai nici măcar pe la televizor. Mai băgau și din est, unele chiar bune, dar restul erau filme americane. Eram chiar în timp cu lumea la vremea respectivă.“, a spus Alfred Bulai.

„Să spunem de ce... Îi plăcea lu’ duduia...tanti tovarășa“, a completat Val Vâlcu.

„Era o chestie simplă. Americanii au înțeles și occidentalii știu că un popor este cucerit de cultură înainte de arme, ceea ce nu înțeleg unii astăzi. Ne dădeau la prețuri foarte mici, că prețurile televiziunilor nu se calculează pe cât e prețul, ci îți vând puterea de piață pe care o ai. Noi nu aveam putere de piață, că nu exista publicitate în România. Suma la care am cumpărat noi era infinit mai mică decât cea cumpărată de francezi, de exemplu, pentru că acolo cumpărai o piață. Ce piață cumpărai în România?!“, a spus, la DC News, Alfred Bulai.

 

Alfred Bulai, BANC TARE despre PANICĂ: Încolonați, în liniște, vă îndreptați spre cimitir

Val Vâlcu și Alfred Bulai au vorbit despre scumpirile la alimentele de bază, dar și despre cum sunt prezentate aceste informații în presa din România, la emisiunea ”Nod în Papură”, de la DCNews și DCNews TV.

"Adevărul este undeva la mijloc. Și televiziunile vor să facă breaking news din știri de astă vară.", a spus Alfred Bulai.

"Bun, dar asta obsesiv cu au crescut prețurile, că e nenorocire, lumea e din ce în ce mai săracă... Păi cred că la un moment dat, cei care să spunem că nu sunt așa de săraci o să se ducă la posturi de televiziune care nu anunță din minut în minut cât de rău o duce lumea. Nu chiar știri pozitive, a fost un experiment în 2000-2001, cred că Antena 1, cică nu mai dăm morți, răniți în trafic, știrile de la ora cinci, căci am făcut un studiu și lumea zice că nu mai vrea violență. Bineînțeles că atunci când au făcut asta erau să dispară.", a remarcat Val Vâlcu (citește continuarea AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel