Cum putem scăpa de dictatură?
Aceasta este intrebarea cardinala a acestui sfarsit de an. Nu numai analistii politici, nu numai liderii sindicali, nu numai reprezentanti ai societatii civile si nu numai lideri ai opozitiei ci, iata, si revolutionarii care protesteaza acum au sesizat un pericol mortal. Statul democratic roman esueaza. Regimul Basescu ne trimite in dictatura. In dictatura Basescu. Punctul de demarcatie il reprezinta cuplarea alegerilor locale cu cele parlamentare si teleportarea lor in toamna anului viitor. Ce putem face?
Vom avea o jumatate de an cu primari, presedinti de consilii judetene si consilieri locali de tot felul care nu vor fi fost alesi. Fara un mandat cetatenesc. Pana si sub dictatura comunista aparentele erau pastrate. PCR se prefacea ca face alegeri libere. Si, cel putin aparent, demnitarii functionau sub un mandat cetatenesc. Astazi, pana si aceasta scamatorie este abandonata de regimul Basescu. Practic, tara va fi administrata de persoane desemnate prin decret. Decretului ii spunem asumare de raspundere. O asumare de raspundere facuta de o majoritate creata printr-o inginerie parlamentara dar care nu se mai regaseste sub nicio forma in strada. In strada, majoritatea devine o ultraminoritate. Si se teme de alegeri.
Daca aceasta este, mai mult decat frigul si foamea, cea mai mare amenintare pentru romani, ar mai trebui precizat ca, in ceea ce priveste un regim care se doreste a fi dictatorial, cum este regimul Basescu, conjunctura internationala este cum nu se poate mai buna. Dupa diplomatia de saltimbanci promovata de liderii de la Bucuresti in ultimii trei ani, statele europene sunt dezgustate atunci cand aud de Romania. Acestui dezgust i se suprapune cea de-a doua recesiune, care va adanci criza unei Europe nefunctionale, devenite muzeu, pana la cote fara precedent de la cel de-al Doilea Razboi Mondial incoace. Fara sa o afirme in mod expres, statele din zona euro incearca sa se lepede de cele din spatiul non-euro, pentru ca decizia in ceea ce priveste salvarea sau abandonarea Titanicului sa poata fi luata doar in cateva capitale, Germania indeplinind functia de comandant. Un comandant care nu doreste sa paraseasca ultimul vasul ci, daca se poate, primul. Aceasta este explicatia faptului ca Traian Basescu a imbratisat-o pana la sufocare pe doamna Merkel, aproape inganand-o in deciziile acesteia. Presedintele Traian Basescu stie ca nu va participa la masa verde, stie ca Romania nu numai ca nu va imparti in mod egal decizia cu ceilalti dar va fi, dimpotriva, unul dintre statele de sacrificiu, acceptand in mod tacit aceasta situatie, cumpara astfel lipsa de reactie a statelor europene fata de derapajele sale constitutionale.
Prim urmare, cei care doresc sa pastram democratia, sa ne pastram libertatile castigate acum 22 de ani, macar la nivelul la care au fost ele castigate, au solutia contrara. Aceea de a obliga guvernele europene sa reactioneze in forta, chiar daca e criza, chiar daca nu le arde de asta si sa sanctioneze sever si public marsul spre dictatura al regimului Basescu.
Citește mai multe pe Corect News
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News