Cum pui varza la murat. Rețetă moldovenească
Data publicării:
Autor: Ema Apostu
WhatsApp
Sursa foto: Facebook Claudiu Constantin Avramescu / Pixabay
Sursa foto: Facebook Claudiu Constantin Avramescu / Pixabay
Dacă te-ai hotărât să pui varză la murat, anul acesta, poți urma pașii din aceasgă rețetă. Iată ce ai de făcut.

Cum se pune varza la murat

Varza trebuie să aibă frunze fine şi subţiri, ideală pentru sarmale. Curăţă frunzele de deasupra, ccotorul din interior şi fă o gaură în el. Aici vei pune o lingură rasă de sare. Dacă varză e prea mare, o poţi tăia în patru şi poţi pune sare pe lângă ea. Verzele mai mari vor fi aşezate jos. Se completează butoiul cu apă rece şi se mai adaugă 20 g de sare la 1 kg de apă rece. Dacă nu aţi pus sare în cotoare, se adăugă 30-35 g de sare la 1 litru de apă, scrie pofta-buna.com.

Varza se poate pune la murat şi cu apă clocotită Se măsoară cantitatea de apă necesară, se pune sarea şi se fierbe până dă în clocot. Se ţine 3-4 zile şi se scurge, apoi se mai clocoteşte o dată şi se pune peste varză. Puteţi mura, pe lângă varza, şi conopida, gutui şi alte legume. Dacă vreţi să coloraţi varza, puteţi adăuga şi câteva sfecle roşii în butoi. Sau chiar varza roşie.

Puteţi adăuga beţe de mărar sau seminţe de chimen. Dacă puneţi busuioc la murături, în apă, lichidul nu se va băloşi. Varza se vantura zilnic până când se murează complet, suflând aer în butoi.

Vezi și: De ce fac murăturile floare. Cea mai mare greșeală pe care o faci

Castraveți marinați, rețeta. Ies crocanți și gustoși

Când se pune varza la murat

Conform tradiției românești, varza se pune la murat între Sfântul Dumitru și Sfântul Andrei. Dacă vrei să faci totul după cutume, atunci umple un butoi cu varză la Sfântul Dumitru și mai pune unul la Sfântul Andrei, să fie varza murată încă bună de mâncat atunci când intri în Postul Paștelui, potrivit suntgospodina.ro.

Cum fermentează varza

Procesul prin care varza se transformă în varza murată este numit lacto-fermentatie, potrivit suntgospodina.ro. Practic, Lactobacillus, o bacterie benefică ce se regăseşte şi în iaurt şi alte fructe şi legume, ajuta la transformarea zaharurilor în acid lactic în momentul în care iau contact cu o substanţă salină.

Vezi și: De ce se tulbură zeama murăturilor. Greșeala mare pe care o faci

Cum să pui castraveții la murat în oțet, dacă vrei să-i mânânci a doua zi. Rețeta genială

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel