Cum poți să-ți scoți cazierul. Unde trebuie să mergi, documente necesare
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Ema Apostu
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pixabay
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pixabay
Dacă trebuie să obţii un cazier judiciar, trebie să ştii cum se procedează şi de ce acte ai nevoie.

Trebuie să mergi la cea mai apropiată secţie de poliţie. Ai nevoie de o cerere de eliberare cazier, pe care o poţi lua de acolo, dar şi de buletin, carte de identitate, carte de identitate provizorie, paşaport sau carte electronică de identitate, scrie cumsa.ro.

Cetăţenii străini au nevoie de paşaport, titlu de călătorie, certificat de înregistrare a cetăţenilor Uniunii Europene, permis de şedere, legitimaţie de şedere temporară, carte de identitate sau carte de rezidenţă. În cazul în care cazierul judiciar este obţinut de altă persoană decât cea care îl solicită, respectiv de un împuternicit legal, acesta trebuie să prezinte procura notarială de împuternicire. 

În cazul persoanelor juridice, împuternicitul este persoana care a fost mandatată prin completarea Anexei 38 din H.G. nr. 345/2010 sau printr-o procură notarială (doar dacă persoanele juridice au sediul în străinătate) să o reprezinte pentru obţinerea cazierului judiciar.

Certificatul de cazier judiciar poate fi obţinut prin împuternicirea unei alte persoane cu o procură notarială care se depune în copie. La ghişeul Poliţiei, împuternicitul trebuie să ofere şi documentul în original, pentru autentificarea copiei.

Documente necesare

Dacă vorbim despre o persoană fizică, minor mai mic de 14 ani, cazierul judiciar poate fi obţinut de către unul dintre părinţi, tutorele legal sau un împuternicit al acestora, în baza cererii completate cu datele de stare civilă ale minorului şi motivată. În cazul în care solicitantul este părintele, acesta va prezenta, în original, actul său de identitate, dar şi certificatul de naştere al minorului. Dacă solicitantul este tutorele minorului, acesta va prezenta, în original, actul său de identitate, decizia de instituire a tutelei şi certificatul de naştere al minorului.

Dacă cererea este depusă prin împuternicit, atunci acesta trebuie să prezinte, în original, actul său de identitate şi procura notarială sau împuternicirea avocaţională, documente care se depun împreună cu cererea tip.

În cazul în care cazierul este solicitat pentru o persoană fizică cu capacitate de exercițiu restrânsă, cu vârsta cuprinsă între 14 şi 18 ani, sau deplină, adică mai mare de 18 ani, documentul poate fi obţinut atât personal, cât şi prin împuternicit, în baza cererii tip completată cu datele de stare civilă şi motivată.

Dacă solicitantul depune cererea personal, atunci acesta trebuie să prezinte actul de identitate în original. Dacă cererea se depune prin împuternicit, acesta va prezenta, în original, actul sau de identitate, procura notariala sau împuternicirea avocaţială, anexate la cererea tip. În acest caz, este necesară depunerea copiei de pe actul de identitate al persoanei pentru care este solicitat certificatul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel