Data publicării:

Cum poți să faci whisky acasă. Metoda explicată pas cu pas

Autor: Ema Apostu | Categorie: Lifestyle
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pixabay
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pixabay

Dacă ești pasionat de licoarea aromată, trebuie să știi că îți poți produce singur butoiașul cu whisky. Iată ce ai de făcut.

Alegeri prezidentiale 2024

În primul rând, ai nevoie de o „bază” cu care să începi iar whisky-ul este, prin definiție, o băutură alcoolică pe bază de cereale. Așa că poți începe cu porumb, secară, grâu sau orz sau cu un amestec de cereale, scrie academiabarbatilor.ro.

Să presupunem că utilizezi porumb. Vei avea nevoie de circa 4,5 kilograme pentru a avea la final 19-20 de litri de whisky. Va trebui să-l coci la o temperatură ridicată, pentru a expune zahărul,  în apă.  Cel mai bine e să faci rost de un kit de producere a berii pe care să-l folosești în fază inițială pe post de kit de distilerie. După ce s-a copt porumbul și îl zdrobești folosind un făcăleț, e momentul să folosești drojdia. Majoritatea kit-urilor de producere a berii au inclus un recipient în care se creează condițiile propice pentru fermentarea alcoolului. Aceasta se produce într-un interval de câteva zile, timp în care pre-whisky-ul tău se va schimba.

Gustul lichidului va trece de la dulceața aproape grețoasă a terciului la ceva relativ acru. Acesta e primul semn că zahărul se transformă în alcool. Absența zahărului înseamnă că drojdia și-a făcut treaba. Pe scară largă, asta durează câteva zile, dar pentru producția individuală, fără a dispune de un management exact al temperaturii, s-ar putea să dureze mai mult. Probabil nu e necesar să duci procesul de fermentație la mai mult de o săptămână.

Vezi și: Cum faci țuică din flori de salcâm. Rețeta explicată pas cu pas

Atenție! Pericol de explozii

Acum, va trebui să muți terciul într-un distilator. Va trebui să fii extrem de sigur că nu există scurgeri în distilator. De îndată ce se produc vaporii de alcool, există pericolul producerii de explozii. Odată ce terciul se distilează în siguranță, nu trebuie decât să aștepți, asigurându-te că procesul se desfășoară la 80 grade Celsius. La această temperatură, alcoolul din terci se va converti în vapori și apoi se va transforma într-un „distilat rafinat”, cu ajutorul unui condensator, care ar trebui să conțină apă rece ce circulă continuu în interiorul său.  Noul lichid se va scurge într-un container nou.

Aruncă primii 100 ml colectați din distilator. Va trebui ca băutura obținută să fie maturată într-un butoi mic pentru ca băutura să aibă un contact total cu acesta. Poți lăsa licoarea în butoi oricât de mult timp dorești.

Vezi și: Cei mai buni struguri pentru vinul roșu. Top 3 soiuri

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel