Data publicării:

Cum poți avea facturi mai mici la curent când folosești aerul condiționat. Greșeala pe care nu trebuie să o repeți

Autor: Ema Apostu | Categorie: Economie
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (Max Vakhtbovych)
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (Max Vakhtbovych)

În zilele toride de vară, nu este nimic mai bun decât un aparat de aer condiţionat, dar este posibil să aveţi mai multe probleme decât beneficii.

În zilele toride de vară, nu este nimic mai bun decât un aparat de aer condiţionat. Cu toate acestea, dacă nu-l curăţaţi şi nu-l întreţineţi în mod regulat, este posibil să aveţi mai multe probleme decât beneficii. Va răspândi mai mult praf şi bacterii decât aer rece, ceea ce duce la mirosuri neplăcute şi la boli.

Întreţinere şi curăţare

Pentru a vă menţine eficient aparatul de aer condiţionat, este important să îl curăţaţi şi să îl întreţineţi cel puţin o dată pe an, scrie Rador. Puteţi alege să faceţi singuri asta, dar pentru că este multă muncă, puteţi apela la ajutorul unui profesionist. 

Sfaturi de utilizare

Pe lângă curăţare şi întreţinere, este important să ştiţi şi cum să folosiţi corect aparatul de aer condiţionat.

1. Închideţi întotdeauna ferestrele şi uşile când utilizaţi aparatul de aer condiţionat. În acest fel, căldura nu poate pătrunde din exterior.

2. Protejaţi camera pe care doriţi să o răciţi de lumina directă a soarelui, de exemplu prin tragerea draperiilor.

3. Nu aşezaţi niciun obiect deasupra aparatului de aer condiţionat, deoarece acestea vor reţine căldura.

4. Păstraţi aspiratorul pentru o zi mai răcoroasă. Aerul cald care iese din aspirator va rămâne în casă şi va creşte temperatura.

5. Porniţi aparatul de aer condiţionat înainte de a fi foarte cald. Aceasta înseamnă că nu trebuie să muncească atât de mult şi costurile cu energia vor fi mai mici.

6. Reglaţi termostatul aparatului de aer condiţionat astfel încât să aibă o diferenţă de temperatură de maxim 7°C faţă de temperatura exterioară. Curentul va fi întotdeauna mai slab deoarece aparatul de aer condiţionat usucă aerul. Acest lucru garantează că aerul se simte mai rece.

7. Nu aşezaţi aparatul de aer condiţionat într-o încăpere mare. Fiecare aparat de aer condiţionat poate răci un număr maxim de metri pătraţi. Dacă plasaţi unitatea într-un spaţiu mai mare decât poate suporta, nu veţi putea niciodată să răciţi corect întreaga cameră. 

Cum alegi un aparat de aer condiționat. Locul corect în care trebuie montat

Dacă vrei să-ți achiziționezi un aer condiționat, trebuie să fii atent la o serie de aspecte. Iată ce să iei în calcul.

Numărul de camere și suprafața locuinței

Trebuie să iei în considerarea numărul de camere, dar şi modul prin care acestea comunica. Desigur, suprafaţa casei tale este esenţială, pentru ca aparatul să facă faţă. În cazul în care locuinţa are mai multe camere, este foarte important modul cum acestea comunică, deoarece holul şi uşile vor influenţa circularea aerului rece în casa ta.

Unde se montează aerul condiționat

Dacă este posibil, fluxul de aer rece trebuie să fie îndreptat către sursa de căldură din casa ta, adică spre ferestre sau spre peretele cald în care bate soarele. Dacă vorbim despre un apartament de tip clasic, aerul condiţionat se va monta în sufragerie sau în dormitor, potrivit cumsa.ro.

Dacă vrei să montezi aparatul de aer condiţionat în living sau sufragerie, atunci acesta trebuie amplasat astfel încât fluxul de aer rece să nu bată spre canapeaua pe care obişnuieşti să stai. În cazul în care îl montezi în dormitor, curentul de aer nu trebuie intreptat în direcţia patului. De obicei, aparatul se montează deasupra patului.

Capacitatea aerului condiționat

Aparatul de aer conditonat se alege în funcţie de suprafaţă, iar capacitatea acestuia se măsoară în BTU/oră, unde BTU înseamnă British Thermal Units. Cu cât valoarea BTU este mai mare, cu atât sistemul este mai puternic şi va răci mai bine locuinţa ta.

Astfel, dacă suprafaţa pe care vrei să o răceşti este undeva la 20-25 metri pătraţi, capacitatea aparatului de aer condiţionat trebuie să fie de 9.000 BTU. La o suprafaţă de 25-35 metri pătraţi, capacitatea trebuie să crească la 12.000 BTU.

Pentru o locuinţă cu suprafaţa de 40-50 metri pătraţi este nevoie de un aparat de aer condiţionat cu o capactitate de 18.000 BTU, iar pentru o suprafaţă de 60-70 metri pătraţi de o capacitate de 24.000 BTU.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel