Cum poți afla care sunt politicile de sănătate în Uniunea Europeană. Manual pentru politicieni, pacienți și medici, lansat de Polirom
Atunci când vor să justifice restrângerea unor drepturi sau beneficii, autoritățile apelează la formula ”așa ne cere legislația europeană”. Când vine vorba să asigure condiții europene românilor, reprezentanții statului uită să se mai refere la exemplul din occident. Volumul ”Politici de sănătate în Uniunea Europeană” , apărut la Polirom, este o lucrare științifică semnată de Cristian Vlădescu şi Cristian Buşoi, care va oferi medicilor, pacienților și politicienilor o imagine exactă a sistemelor de sănătate de pe continent.
Cartea prezintă, în premieră pentru publicul românesc, modul în care instituţiile europene influenţează funcţionarea sistemelor sanitare şi furnizarea serviciilor de sănătate în România, dar şi la nivel european. Sunt descrise cadrul legislativ şi sistemele de sănătate din diferite ţări, finanţarea şi organizarea acestora, diferenţele dintre ele şi măsurile luate pentru uniformizarea lor. Secţiuni specifice sunt dedicate strategiilor legislative ce vizează libera circulaţie a medicilor şi pacienţilor, autorizarea medicamentelor, rezolvarea unor probleme specifice, precum îmbătrînirea populaţiei, combaterea fumatului, a alcoolismului, a pandemiilor de gripă, expunerea la radiaţii sau supravegherea stării de sănătate mintală a populaţiei. Informaţiile furnizate sunt utile atît studenţilor la medicină sau medicilor care intenţionează să lucreze în altă ţară din spaţiul european, cît şi managerilor de spitale care urmăresc atragerea investiţiilor în sectorul sanitar sau pacienţilor care doresc să beneficieze de servicii sanitare în ţările membre ale Uniunii Europene.
La evenimentul prilejuit de lansarea cărții, luni, de la ora 16, la Sala Dalles, participă prof. dr. Marian Preda – Decan al Facultăţii de Sociologie şi Asistenţă Socială, Universitatea Bucureşti, dr. Lucian Duţă – preşedinte CNAS şi prof. dr. Adrian Miroiu, coordonatorul colecţiei în care a apărut volumul la editura Polirom.
Cristian Vlădescu este profesor de Sănătate publică la UMF Timişoara şi profesor asociat la Universitatea din Bucureşti. În ultimii 20 de ani a lucrat ca expert în proiecte de sănătate publică şi politici de sănătate pentru Uniunea Europeană, Consiliul Europei, Organizaţia Mondială a Sănătăţii, Banca Mondială, UNICEF, USAID, ocupînd în acelaşi timp diferite poziţii în administraţia sanitară naţională. A condus în 2005-2007 Casa Națională de Asigurări de Sănătate.
Cristian Buşoi, doctor în Sănătate publică şi management sanitar, a făcut parte între 2004 şi 2007 din Comisia pentru sănătate şi familie din cadrul Parlamentului României, în prezent activînd în Comisia pentru piaţă internă şi protecţia consumatorilor şi în Comisia pentru mediu, sănătate publică şi siguranţă alimentară din cadrul Parlamentului European. De asemenea, face parte din consiliul director al Institutului de Studii Liberale.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News