Data publicării:

Cum poate să ne ucidă apa pe care o bem. Medicul Ciuhodaru: O pacientă de 35 de ani a decedat. Atenție, nu e de glumit!

Autor: Ioana Dinu | Categorie: Sanatate
WhatsApp
Fotografie de la Lisa Fotios: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/sticla-pahar-racoritoare-bautura-racoritoare-1346155/
Fotografie de la Lisa Fotios: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/sticla-pahar-racoritoare-bautura-racoritoare-1346155/
Se poate muri de la apă.

Intoxicația cu apă, cunoscută și sub numele de hiponatremie sau intoxicație cu apă în exces, este o afecțiune gravă care apare atunci când organismul acumulează prea multă apă în raport cu cantitatea de sodiu din sânge. Sodiu este un electrolit important pentru funcționarea normală a celulelor și a sistemului nervos.

Simptomele intoxicației cu apă pot varia, iar cele mai comune includ greață, dureri de cap, confuzie, iritabilitate, convulsii și chiar comă. În cazuri extreme, intoxicația cu apă poate fi fatală.

Despre acest subiect a vorbit medicul Tudor Ciuhodaru.

„Atenție, nu e de glumit. Intoxicația cu apă poate fi mortală. Nu contează cât bei, ci cât de repede bei! O pacientă de 35 de ani nu a mai putut fi salvată după ce a ingerat 2 litri de apă în mai puțin de jumătate de oră.

Nediagnosticată la tip hiperhidratarea cauzată de consumul excesiv de apă (cantități foarte mari de apă în intervale scurte de timp) poate crea mari probleme de sănătate.

Până când legea Ciuhodaru privind predarea educației pentru sănătate și a noțiunilor de prim ajutor în toate școlile din Românie va fi votată de Parlament:

Intoxicația cu apă poate duce la scăderea drastică a nivelului de sodiu din sânge (hiponatremie)

Oricine poate fi afectat (indiferent de vârstă).

Rata de mortalitate este foarte mare (de peste 50% dacă sodiul din ser este mai mic de 105 mEq/).

Riscul e mai mare la femei (mai conștiincioase privind hidratarea) și vârstnici cu patologii ce favorizează intoxicația cu apă (cardiace, renale, metabolice, neurologice și psihice).

Primele simptome: senzația de greață și dureri de cap urmate de astenie, dificultăți de vorbire, vertij (amețeli), dezorientare, confuzie ajungând în formele severe: convulsii, comă și deces,

Prim ajutor: solicitați intervenția medicală imediată. (!!!) Nu dați pacinetului să mănânce sau să bea absolut nimic. Inițiați suportul vital de bază în caz de stop cardiorespirator.

Întotdeauna vorbim de o urgență ce trebuie evaluată și tratată la spital.

Rapiditatea intervenției este esențială. Nu temporizați prezentarea la spital.

Nu uitați că tratamentul e în funcție de cauză și severitate clinică. Poate include restricție hidrică, administrarea de sodiu (inclusiv soluții saline injectabil), diuretice.

Rețineți:

 

1. Prevenția este cea mai importantă

2. Persoanele cu risc vor bea apă doar atunci când apare senzația de sete.

3. NU aplicați principiul hidratării preventive.

4.(Eventual) consumul de mâncăruri mai sărate înainte și după efectuarea unui efort susținut și prelungit.

5. Întotdeauna vorbim de o urgență ce trebuie evaluată și tratată la spital.

6. Vreau ca aceste „Noțiuni de prim ajutor” să fie predate în toate școlile din România. Legea Ciuhodaru a fost depusă în Parlament. Sper să susțineți și acest demers”, a transmis medicul Tudor Ciuhodaru.

VEZI ȘI: De ce sistemul imunitar nu detectează Papillomavirusul. Dr. Horia Cioflan (SANADOR): Există o singură posibilitate de a stimula sistemul imunitar / video - https://www.dcnews.ro/de-ce-sistemul-imunitar-nu-detecteaza-papillomavirusul-dr-horia-cioflan-sanador-exista-o-singura-posibilitate-de-a-stimula-sistemul-imunitar-video_925224.html

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel