Cum păstrăm fructele proaspete o perioadă mai lungă de timp (P)
Data publicării:
Autor: Editor Team
WhatsApp
Fructele sunt o sursă importantă de vitamine, minerale esențiale, fibre si antioxidanți. Dintr-o dietă echilibrată nu trebuie să lipsească fructele și legumele. 

Multe dintre fructe se pot altera rapid dacă nu sunt păstrate în condiții optime. Cu siguranță că ai pățit cel puțin o dată să cumperi fructe care arătau bine sau erau la promoție, deși aveai deja acasă și altele. În acest articol vei afla ce să faci cu fructele, cum să le păstrezi în condiții optime pentru a nu se altera și pentru a le putea consuma o perioadă îndelungată de timp. Prin metodele prezentate mai jos vei reuși să eviți risipa alimentară

Fructe precum cireșe, vișine, struguri, pepeni, citrice și fructe de pădure se păstrează mai mult timp în frigider. Căpșunile, zmeura și fructele de pădure sunt sensibile și nu trebuiesc spălate decât înainte de a fi consumate. 

Fructele cumpărate sunt culese înainte de a se coace, însă o parte din ele continuă să se coacă. Banane, ananas, avocado, mango, prune, piersici, nectarine sunt o parte dintre fructele care pot fi păstrate la temperatura camerei pentru a se coace complet. Ulterior, după ce au atins un grad satisfăcător de coacere, acestea pot fi mutate în frigider, pentru a se menține proaspete o perioadă îndelungată. 

Tot la frigider pot fi depozitate și merele și perele, însă este important ca acestea să nu intre în contact cu alte fructe și legume. 

Fructe în congelator 

Pe termen lung, fructele pot fi păstrate și în congelator, însă sunt diferite moduri în care acestea trebuie depozitate. În cazul în care vrei să depozitezi o cantitate mai mare, îți recomandă să le porționezi în recipiente sau pungi de diferite dimensiuni. Astfel vei putea scoate de la congelator doar cantitatea pe care dorești să o consumi, fără a decongela și restul. Procesul de decongelare/congelare repetat nu este benefic pentru fructe.

Dacă consumi în mod regulat limonadă sau smoothie-uri, poți să depozitezi fructele într-un recipient de gheață peste care să torni apă. Acestea se vor transforma în mici cuburi de gheață pe care le vei putea introduce ușor într-o băutură răcoritoare și plină de vitamine. 

Caisele, piersicile și prunele se depozitează în congelator fără sâmburi, iar merele și perele trebuiesc curățate de cotor înainte de a fi congelate. Merele pot fi și date prin răzătoare și depozitate la congelator, iar ulterior folosite pentru o prăjitură delicioasă cu mere. 

În cazul în care nu vrei să depozitezi fructe în congelator, poți alege să te aprovizionezi constant cu ele de supermarketuri. În oferta Kaufland vei găsi atât fructe proaspete autohtone, dar și fructe exotice. Pentru a încuraja producătorii locali, alege să cumperi și fructe produse în România. Cu siguranță nici nu îți va părea rău, pentru că fructele de sezon produse la noi în țară au de obicei arome mult mai intense.

Un alt avantaj defel neglijabil este amprenta de carbon asupra mediului. În cazul fructelor locale aceasta fiind evident mult mai mică. 

Dulceață de fructe sau compot 

Alte două metode foarte des întâlnite sunt transformarea fructelor într-o dulceață sau depozitarea lor în compot. 

Gem, dulceață, magiun, indiferent de varianta aleasă va rezulta un preparat pe care îl poți consuma pe tot parcursul anului. Pentru a obține o dulceață mai aromată poți chiar să combini două sau mai multe tipuri de fructe. Chiar dacă majoritatea rețetelor de gemuri conțin cantități mari de zahăr, îți recomandăm să nu folosești zahăr în exces, pentru că astfel vei acoperi din aromele fructelor. 

Compotul a apărut ca și o alternativă de păstrare a fructelor pe termen lung. Astfel, se puteau consuma fructe precum piersici, caise, cireșe, vișine sau prune pe tot parcursul anului.

Fructe deshidratate

Fructele deshidratate sunt ușor de preparat. Ai nevoie doar de un deshidrator pe care să-l folosești cu fructele dorite. Pentru a obține un rezultat cât mai bun, fructele trebuiesc tăiate în felii subțiri. 

Nu trebuie să îți faci griji nici dacă nu ai timp să prepare niciuna dintre variantele prezentate. Toate acestea pot fi găsite și pe rafturilor supermarketurilor din orașul tău. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel