Cum mănânci sănătos când ești pe drumuri și nu ai timp, chiar dacă mergi la fast-food. Bilic: Nu e nicio tragedie
Medicul nutriționist Mihaela Bilic a explicat ce alegeri culinare putem face atunci când suntem pe drumuri.
"În mașină, la birou, la școală sau în călătorii… ce mâncăm dacă ni se face foame? Trebuie să plecăm cu o caserolă la pachet sau putem găsi preparate echilibrate și la colțul străzii? Cum facem alegeri sănătoase la fast-food, la cantină sau la supermarket?
Iată elementele de care trebuie să țineți cont atunci când mâncați produse ambalate, semipreparate sau gătite de alții:
La sendvișuri gata preparate alegeți varianta cu cât mai puține sosuri sau maioneze, fără tocături, prăjeli și pane uri. Mergeți pe ingrediente simple de tipul friptură rece, jambon, șuncă, cașcaval, pește afumat. Îndepărtați una dintre feliile de pâine și completați cu legume proaspete (ardei gras, castravete, roșii cherry)
La produse tip fast-food evitați meniurile cu dublul hamburger și cartofi prăjiți, alegeți un burger simplu și o salată. În caz de sendviș tip șaorma, mergeți pe varianta cu multe legume, fără sosuri. Mai bine castraveți murați decât cartofi prăjiți și muștar în loc de maioneză. De băut sucuri în varianta light sau apă, iar ca desert un fruct.
La cantină sau delivery optați pentru ciorbă și felul doi, e mai sigur decât felul doi și desert. Carnea sau peștele la grătar sau la cuptor cu legume gătite sau în salată satisfac și apetitul și silueta. Decât pâine, mai bine 2-3 linguri de orez, piure de cartofi sau mămăligă. Atenție la paste și pizza, sunt preparate care conțin multe calorii. Evitați sosurile și prăjelile, iar ciorba degresați-o!
De la colț de stradă sau din automatul de mâncare cel mai sigur și mai simplu e un covrig și un lapte bătut. Mai bine un snack sărat de tipul covrigei sau pufuleți, decât ceva dulce, adică biscuiți sau napolitane.
Nu e nicio tragedie dacă mâncăm din când în când produse așa-zis nesănătoase. Cu condiția să le consumăm fără grabă și să nu exagerăm la capitolul cantitate. Chiar dacă e vorba de fast-food, se consumă “slow”. Indiferent că sunteți la școală, la birou sau în călătorie, acordați-vă câteva minute pentru pauza de masă. Și mâncați cu toată atenția în farfurie!", a scris Mhaela Bilic pe Facebook.
Citește și:
De ce nu reușești să slăbeşti. Trei greșeli majore
Greşelile specifice persoanelor care doresc să slăbească sunt: renunţarea la fructe şi legume, la cereale şi înfometarea.
Potrivit unui expert în nutriţie, prima greşeală ar fi consumul insuficient de fructe şi legume. De altfel, cei care doresc să slăbească ar trebui să consume multe legume şi fructe. În acelaşi timp, fructele pot fi consumate şi ca gustări. Abundenţa de vitamine, minerale şi fibre denotă beneficiile consumului lor şi stimulează la pierderea în greutate, scrie Rador, citând Rosbalt.
De asemenea, nu ar trebui excluse din meniu cerealele slabe, care ne ajută să pierdem mult în greutate. În ceea ce priveşte utilitatea cerealelor slabe, acestea sunt pe locul doi, după legume şi fructe. În acelaşi timp, o altă greşeală este renunţarea la alimente bogate în fibre şi glucoză şi înlocuirea produselor din cereale cu produsele dulci.
Înfometarea este a treia greşeală comisă de mulţi, atunci când îşi propun să slăbească. Înfometarea ajută la încetinirea metabolismului, în urma căruia organismul începe să economisească energie, dar greutatea lui nu scade.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News