Cum îți recapeți MIROSUL după COVID. Ce sunt PAROSMIA și CACOSMIA, noile simptome. Medic: E IMPORTANT! Mirosiți ASTA de mai multe ori pe zi
Data publicării:
Autor: Giorgiana Croitoru
WhatsApp
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay
Un medic ORL a vorbit despre metodele prin care ne putem recăpăta mirosul, după COVID-19 și despre noile simptome apărute care pot duce la depresie dacă nu le tratăm la timp.

"Este important să avem grijă de nas. Această tulburare a mirosului provine din faptul că virusul vine asupra terminațiilor olfactive și le distruge. Noi trebuie să avem grijă de mucoasa olfactivă, de nas, să-l avem tot timpul curat, tot timpul decongestionat și să-i dăm un tratament de hrănire a acestor nervi, pentru că se produce o tulburare neurologică.

Spre exemplu, putem da un tratament cu vitamine, din complexul B, cu care putem hrăni acești nervi pentru a-și reveni mai repede. Acest dezechilibru neurologic poate să fie câteva zile sau câteva luni la un procent destul de mic al pacienților cu COVID-19. Cu un tratament de stimulare putem recupera 100% din miros.

Sunt foarte, foarte, foarte puține persoane la care această tulburare neurologică a ținut un an de zile sau mai mult, dar după șase luni de zile marea majoritate a pacienților și-au recuperat mirosul 100%.

Acel tratament de stimulare ar fi pur și simplu niște exerciții de respirație, să inspirăm alimente și băuturi puternice cum ar fi: hrean, ceapă, lămâie, parfumuri și spirt.

Dacă le inspirăm de mai multe ori pe zi pur și simplu reacționează terminațiile nervoase, le stimulăm, le trezim, iar ele se vor recupera mult mai repede.

Este foarte important să ne recuperăm acest simț, pentru că noi mâncăm prin miros. Dacă simțim că mâncarea are un miros plăcut, atunci mâncăm. Mirosul vine mână în mână cu gustul. Dacă dispare mirosul, dispare și gustul și dacă mâncarea nu mai are gust, noi nu putem să mai mâncăm, iar noi vom slăbi, va scădea imunitatea, iar viața noastră va fi una cu totul și cu totul alta.

Pe lângă această lipsă a mirosului și a gustului care ne determină să nu mai mâncăm, mai apr și parosmia și cacosmia, un miros foarte neplăcut al lucrurilor din jurul nostru și chiar simțim că noi sau alte persoane din jurul nostru miros urât și intrăm în depresie pentru faptul că nu simțim un miros plăcut pe lângă noi. Acum realizăm cât de important e acest simț al mirosului pentru confortul vieții noastre, la fel și simțul gustului

E foarte important să luăm în seamă debutul bolii și să o tratăm de la început, de la primele simptome. Această boală, la mulți dintre noi, a apărut prin scăderea gustului și mirosului. Cum apare acest simptom, trebuie să tratăm boala ca atare și trebuie să apelăm la medici.

Oamenii trebuie să aibă grijă de nasul lor! Să aibă grijă ca acesta să fie mereu decongestionat, desfundat. Degeaba luam tratament dacă nasul e înfundat, blocat. Trebuie să avem mare grijă, să dăm cu spray-uri decongestionante, să spălăm bine cu spray-uri cu apă de mare și atunci aerul încărcat cu mirosuri va veni mult mai ușor la nivelul terminațiilor nervoase, le va excita și le va reface mult mai ușor", a declarat Ana Maria Apostol, medic specialist ORL, într-o intervenție la Digi24.

Ce este parosmia

Parosmia este o deformare a mirosului ce a venit ca un simptom nou în boala COVID-19: un miros puternic de pește și sulf și care afectează atât tinerii cât și vârstinicii.

Nirmal Kumar, medic ORL chirurg spune că acest simptom "este foarte ciudat și unic". Kumar este printre primii medici care au identificat, în martie, lipsa mirosului în cazul unor pacienți cu coronavirus.

El a notat acum că în rândul miilor de pacienți pe care îi tratează pentru long COVID, în Marea Britanie, o pare dintre ei experimentează parosmie, potrivit Sky News.

Descriindu-l ca un „virus neurotrop”, prof. Kumar a explicat: „Acest virus are o afinitate pentru nervii de la nivelul capului și, în special, pentru nervul care controlează simțul mirosului”.

„Dar probabil afectează și alți nervi, neurotransmițători – mecanismul care trimite mesaje la creier”, a adăugat expertul, potrivit csid.ro

Medicii le recomandă celor care suferă parosmie să urmeze „exerciții de miros”, care includ mirosirea trandafirilor, lămâilor, uleiurilor de eucalipt în fiecare zi timp de 20 de secunde.

Ce este cacosmia

Pe de altă parte, ca simptom post-COVID-19 a apărut și cacosmia, o altă deformare a mirosului care duce la perceperea unui miros exagerat, real sau imaginar.

Cacosmia este o afecțiune ciudată al cărei termen provine din greacă și este format din kakos a căror traducere este „rea” și osmé „miros”.

Expresia se referă la o modificare a simțului mirosului în care se află creierul incapabil să perceapă corect mirosurile și aromeleMai exact, persoana declară că simte mirosuri neplăcute și chiar mirositoare atunci când restul percep arome normale sau chiar nu percep niciun miros.

Potrivit unor surse, în unele cazuri persoana poate simți o anumită preferință pentru aceste arome neplăcute, chiar expunându-se în mod voluntar acestora.

Această modificare perceptivă a simțului mirosului este frecvent la pacienții care suferă de un anumit tip de boală sau tulburare psihiatrică, precum și la persoanele cu leziuni fizice, cum ar fi epilepsia sau deteriorarea cavităților nazale, potrivit warbletoncouncil.org

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel