Data publicării:

Cum îți convingi copilul să mănânce legume. Ce muzică trebuie să îi pui

Autor: Florentina Constantin | Categorie: Sanatate
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (Ron Lach)
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (Ron Lach)

Ascultarea anumitor tipuri de muzică în timp ce mâncăm poate creşte apetitul pentru anumite alimente, indică rezultatele unui studiu internaţional.

Melodiile plăcute pot face chiar şi legumele mai gustoase, scrie Rador, citând Veesti. A determina copiii să mănânce legume este o bătălie cunoscută de generaţii.

Acum, oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Lisabona au ajuns la concluzia că soluţia ar putea fi în muzică. 106 voluntari au fost rugaţi să evalueze diferite alimente în timp ce ascultă diverse melodii. S-au folosit baby morcovi, castraveciori, două tipuri de biscuiţi. Coloana sonoră a fost evaluată pentru gustul dulce. Printre înregistrările din timpul experimentului alimentar s-au numărat piese de Mike Oldfield şi lucrări ale compozitorului Camille Saint-Sans.

Rezultatele arată că oamenii consideră alimentele cu circa 5% mai dulci, dacă ascultă muzică plăcută în timp ce le mănâncă. Cercetări anterioare s-au concentrat pe alimente cum ar fi îngheţata, ciocolata şi băuturile precum vinul şi berea. Cu toate acestea, acest studiu este primul care se concentrează pe creşterea aportului de legume.

Ceea ce percepem ca gust este o combinaţie de gust şi miros. Toate simţurile sunt implicate în timpul mesei, susţin autorii. Aşa cum salivăm la vederea mâncării delicioase, tot astfel sunetele fac parte din experienţă. Rezultatele au fost publicate în "Food Quality".

Citește și:

De ce ajung unii copii să fie obezi. Părinții, printre vinovați

Endocrinologul şi nutriţionistul Aleksei Kalincev a explicat care sunt cauzele creşterii în greutate la copii. 

După cum anunţă NewsNN, potrivit nutriţionistului, aceste cazuri au devenit atât de frecvente, în ultima perioadă, încât putem discuta despre o pandemie a obezităţii infantile la nivel mondial, scrie Rador, citând Rosbalt.

Kalincev a remarcat că cele mai frecvente cauze ale obezităţii infantile sunt lipsa activităţii fizice şi consumul excesiv de alimente cu carbohidraţi simpli şi grăsimi trans nesaturate. În acelaşi timp, potrivit acestuia, copiii sunt mult mai greu de tratat de obezitate, comparativ cu adulţii, din cauza asocierii cu numeroase restricţii în alegerea tratamentului, a medicamentelor, dintre care majoritatea sunt recomandate doar pentru adulţi.

Expertul a mai specificat faptul că tratamentul în cazul copiilor este fără rezultate, dacă nu există un tratament în rândul tuturor membrilor familiei. El a dat drept exemplu o situaţie în care părinţii aduc un copil supraponderal la o consultaţie, în timp ce ei sunt la fel obezi, dar fără să realizeze acest fapt. Nutriţionistul a subliniat că absolut toată lumea dintr-o familie ar trebui să se alimenteze corect şi să le dea exemplu copiilor, fără a neglija activitatea fizică.

"Să mănânci sănătos nu e totul!". Bilic, sfaturi privind alimentația copiilor: Dacă nu a mâncat tot din farfurie, cu atât mai bine

"Un proverb african spune că este nevoie de un sat întreg ca să crești un copil. Pentru a fi bine hrănit este suficientă o familie! Obiceiurile alimentare și o relație echilibrată cu mâncarea se stabilesc în copilărie. Un copil reproduce automat ceea ce vede acasă, deci mai importante decât vorbele voastre sunt faptele. De dragul lui, trebuie ca și voi, părinții, să faceți alegeri sănătoase, să respectați ritmul meselor și porția corectă, să asigurați o atmosferă plăcută în familie. Citește mai departe>>

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel