
Ca noi toţi, şi psihologii au zile proaste şi întâmpină greutăţi. Ne ajută să ne rezolvăm problemele emoţionale dar...cum şi le rezolvă pe ale lor? Cum trec peste propriile lor frici şi îngrijorări? Cum îşi clarifică sentimentele? Cum îţi ţin viaţa în ordine când nu-i vede nimeni? Specialiștii „într-ale minții” au câteva tehnici pe care le aplică atunci când vor să se calmeze. Iată doar câteva metode pe care le folosesc profesioniștii pentru a scăpa de stres.
Pune pe hârtie tot ce îți trece prin cap
John Duffy este psiholog clinician și autor al unei cărți despre psihologia adolescenților. Pentru a scăpa de stres, psihologul folosește o metodă foarte simplă. Își notează absolut toate gândurile care-i trec prin minte. „Pentru a reduce stresul, iau notițe. Gânduri, situații, relații cu oamenii, idei de articole. Notez și structurez tot ce îmi trece prin cap. Acest proces creativ este de mare ajutor. Astfel, uităm de problemele noastre, mintea ni se limpezește, tensiunea scade. După aceea, pot să văd lucrurile dintr-o perspectivă diferită”, mărturisește Duffy.
Reacționează corect sau nu reacționa deloc
Psihologul Susan Krauss Whitbourne nu se luptă cu stresul. Ea are o mantră specială pe care o repetă atunci când se află într-o situație stresantă. Ea își spune: „Nu pot schimba situația, dar pot să-mi schimb reacția.” O reacție pozitivă la o situație negativă ajută la evitarea stresului.
Încordează-ți mușchii
Psihoterapeutul american Kevin Chapman folsește metoda relaxării progresive a mușchilor. Această metodă a fost dezvoltată în 1920. Ideea e simplă: trebuie să-ți încordezi, pe rând, câte o grupă musculară timp de zece secunde. După cele zece secunde, relaxează mușchii și concentrează-te, timp de 20 de secunde, pe senzația de relaxare.După acest exercițiu, te vei simți mult mai calm, iar stresul va dispărea. Există mai multe exerciții, pentru grupe diferite de mușchi, care-ţi pot readuce starea de bine. Altfel spus, muşchii încordaţi fac bine într-o zi încordată.
Oprește fluxul gândurilor
Psihologul Martin Seligman recomandă o metodă ușoară și populară. Bate din palme și spune-ți: „Stop! Mă voi gândi la asta mai târziu!”. Dacă bătutul din palme ți se pare ridicol, poți să te ciupești ori de câte ori începi să te gândești la un lucru care nu ți-e benefic în acel moment. Folosește astfel de trucuri pentru a opri ciclul gândurilor și a amâna o problemă pentru o vreme. Apoi, încearcă să-ți îndrepți atenția spre un obiect sau un exercițiu care te face să te simți bine.
Ocupă-te o oră de lucrurile care îți plac
Psihoterapeutul Amy Przeworski îți recomandă să îți aloci o perioadă de timp în care să faci ceea ce îți dorești. Citește, desenează, gătește, fă exerciții fizice – orice îți aduce fericire. Fără muncă, responsabilități, gânduri negative. Având activităţi plăcute, înlături tot ceea ce te supără.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News




- Răsturnare de situație în cazul Buzatu: Denunțătorul nu e din Cluj. Flagrantul, după o partidă de pescuit la balta Cârja
- Ploi abundente și vânt puternic. Elena Mateescu (ANM) anunță fenomene meteo extreme: Rafale de 70 - 80 km/h
- BANCUL ZILEI: Discurs la căpătâiul răposatului
- Fosta soție a lui Dumitru Buzatu, ieșire nervoasă: "I s-a înscenat totul. Ce mare avere are? Pe mine de ce m-au suspendat din partid?"
- Veto față de Austria la Bruxelles: România nu se răzbună, ci apără NATO
- Gigi Becali, mesaj după imaginile care arată accidentul în care a fost implicat
- Premierul Poloniei, avertisment pentru Zelenski: "Să nu mai insulte vreodată polonezii"
- Sezonul Balanței a început. Ce aduce pentru fiecare zodie/ascendent până pe 23 octombrie
- Despre urși și trenuri. "Se petrec scene atroce! Le pun momeli pe linii ca să fie călcați! Dar la viteza cu care merge trenu'n România..."
- Fiul lui Dumitru Buzatu și-a dat demisia din Guvern. Marcel Ciolacu: "Am luat trei decizii"