Data publicării:
INVESTIȚII în vreme de criză. OPORTUNITĂȚI majore în România
Asociația pentru Relații cu Investitorii la Bursă din România (ARIR) a invitat specialiști de top din piața financiară din România pentru a discuta perspectiva revenirii piețelor din criză și lecțiile învățate.
Noile concluzii ale evenimentului online ARIR Market Sentiment, martie, cu reprezentanții Băncii Naționale a României, Bursei de Valori București, Franklin Templeton, Aeroporturi București, OTP Asset Management, Rivel Research și ARIR, arată că scăderile de pe burse au fost mai abrupte față de 2008, însă companiile sunt mai puternice ca atunci, astfel că profesioniștii îndeamnă la investiții pe termen lung, se arată într-un comunicat de presă primit la redacție.
Concluzii eveniment online ARIR Market Sentiment
Adrian Tănase, Director General, Bursa de Valori București:
“În prezent piețele se comportă diferit, corecțiile sunt mult mai abrupte decât în 2008 și probabil că va fi o altă dovadă că pe termen lung piața acțiunilor își revine și recuperează scăderile. Mesajul pentru investitorii fizici este să aibă o perspectivă pe termen lung, o diversificare a portofoliului și disciplina de a investi și în perioade precum cea actuală. Proiectul CCP merge înainte și dorim să îl implementăm în conformitate cu calendarul inițial. Necesitatea de a avea o piață a instrumentelor derivate este poate chiar mai mare în această perioadă de criză, întrucât ar fi fost util pentru piață să existe anumite produse de acoperire. De asemenea, ar putea fi o ocazie potrivită pentru implementarea și a altor soluții în piață, precum deschiderea contului online, votul prin reprezentare și alte instrumente pentru investitori.”
Johan Meyer, Country Manager, Franklin Templeton- Buch.:
”Impactul din piață este resimțit în întreaga lume, însă situația este foarte diferită față cea de acum 10 ani. Companiile au poziții foarte puternice, cu fluxuri de numerar și bilanțuri bune. Impactul se simte cel mai acut în sectorul energetic. Totodată, multe companii care au un prejudiciu mai degrabă colateral decât direct.
Ceea ce este extrem de important în orice economie care funcționează bine este lichiditatea și puterea sistemului bancar și, în mod clar, aceasta este mult, mult mai bine poziționat decât a fost în timpul crizei anterioare. România stă foarte bine în comparație cu alte piețe de pe glob. Există cu siguranță oportunități de a cumpăra companii la evaluări pe care nu le-am văzut probabil în ultimul deceniu. Factorul cel mai important în avansarea IPO-urilor planificate este existența suportului complet din partea acționarilor pentru a continua procesul, iar companii precum Aeroporturi București și Hidroelectrica vor determina succesul și progresul piețelor de capital din România.”
Dragoș Manolescu, DCEO, OTP Asset Management:
”Avem acum ușa deschisă pentru a cumpăra cu discount, chiar dacă prețurile vor scădea și mai mult. Pe termen lung, pentru investitorii în acțiuni a fost deschisă o ușă de a cumpăra companii solide cu discount, iar acest lucru este valabil atât pentru România, cât și la nivel global. În țară, prezența fondurilor de pensii la cumpărare va însemna scăderi mai mici pentru bursă față de alte piețe.
Cum va evolua această criză depinde de băncile centrale și de guverne, deoarece acestea trebuie să lucreze împreună pentru a restabili încrederea în piețe. La nivel global, în ultimele luni am observat cele mai mari ieșiri din fondurile de obligațiuni și totodată măsuri de susținere de la băncile centrale, fiind în ultima lună singurii cumpărători de obligațiuni guvernamentale. Băncile centrale și-au făcut temele, iar guvernele au învățat din experiența din 2008. Este foarte important ca economia să se poată finanța la o dobândă mai mică, iar sectoarele care sunt afectate să fie ajutate de către guverne, dar să se și reinventeze pentru a supraviețui.”
Vlad Stoicescu, Manager Strategie & Conformitate, Compania Națională Aeroporturi București:
”Vom consolida compania prin planul nostru de investiții înainte de a trece printr-un IPO. Evenimentele curente ar putea să ne schimbe perspectiva, dar în prezent lucrăm cu un scenariu în care piața își va reveni în trimestrul al treilea și bineînțeles ne vom adapta în funcție de evoluții. Avem o situație bună în ceea ce privește lichiditatea și prima noastră preocupare a fost să asigurăm continuitatea în noile condiții de piață. Principalii acționari au transmis un mesaj foarte clar în ceea ce privește planul nostru de investiții – nu se amână, așa că continuăm cu planurile privind dublarea capacității. Ne așteptăm ca investitorii să fie interesați atunci când această situație se va încheia.”
Pagină de informare
Din dorința de a oferi investitorilor mai multă claritate asupra măsurilor întreprinse de companii și cum sunt afectate de starea de urgență ARIR propune o pagină dedicată în cadrul website-ului ARIR https://www.ir-romania.ro/covid-19/, care conține în același loc informări și noutăți de la companiile listate cu privire la măsurile implementate și impactul COVID-19 asupra afacerii.
Asociația pentru Relații cu Investitorii la Bursă din România (ARIR) este o organizație non-guvernamentală și non-profit care a fost înființată cu scopul de oferi emitenților actuali și potențiali o platformă pentru dezvoltarea profesioniștilor în relația cu investitorii (IR) și pentru a contribui la implementarea celor mai bune practici în comunicarea cu investitorii și în guvernanță corporativă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News