Cum funcționează Centrul Integrat de Excelență în Boli Hepatice de la SANADOR. Dragoș Romanescu: A fost creat după modelul centrelor din Vest
Autor: Rodica Mitu | Publicat pe: 30 iun 2022, 13:06
WhatsApp
În cadrul Centrului Integrat de Excelență în Boli Hepatice SANADOR, imagistica medicală, radiologia intervențională, oncologia medicală, gastroenterologia, chirurgia, anestezia și terapia intensivă se unesc pentru o abordare multidisciplinară a patologiei hepato-bilio-pancreatice, beneficiarii fiind în primul rând pacienții, care vor primi un tratament complet.

Orice patologie a ficatului poate fi investigată, diagnosticată și tratată în cadrul Centrului Integrat de Excelență în Boli Hepatice SANADOR, despre care a vorbit, la DCNews, Dragoș Romanescu, Doctor în Științe Medicale, medic primar chirurgie generala in Spitalul Clinic SANADOR, cu competențe în chirurgie hepato-bilio-pancreatică și chirurgie oncologică.

„Dacă sistemul privat a fost creat inițial în ideea unor operații mai mici ca amploare, iată că s-a ajuns la operații foarte complexe, culminând cu operația de transplant hepatic. Unde ne situăm cu chirurgia hepatică? Vreau să spun încă de la început că ea s-a desprins din chirurgia generală și tinde să devină o ramură independentă, o specialitate în sine”, a zis medicul Dragoș Romanescu.

„Chirurgia hepatică este una dintre componentele tratamentului în bolile hepatice. Chirurgul hepatic are nevoie de alți specialiști, cum ar fi hepatologi, radiologi, chiar oncologi dedicați acestui segment. Un pacient cu o boală hepatică trebuie referit unui centru care să adune toți acești specialiști, așa numitele Centre de Excelență în boli hepatice. După modelul centrelor din Vest, care au raportat vindecări sau stabilizări ale bolii, am creat și noi la SANADOR acest Centru Integrat de Excelență în boli hepatice. Avantajul este întotdeauna al pacientului, care nu mai merge dintr-un spital în altul. Este diagnosticat și tratat într-un timp foarte scurt. Urmărirea pacientului este mai bună și orice se întâmplă este imediat comunicat”, a explicat Dragoș Romanescu. 

„Proiectul a apărut într-un context pe care îl cunoaștem cu toții, acela al pandemiei SARS-CoV-2, în care au existat restricții în spitalele de stat. Ne-am prevalat și de avantajul de a avea condiții hoteliere bune, la fel ca centrele private din Vest, unde este cunoscut faptul că mulți pacienți de la noi din țară merg pentru tratament. Centrul de transplant a apărut cam în același timp cu Centrul Integrat de Excelență în bolile hepatice”, a precizat Dragoș Romanescu.

Dragoș Romanescu, totul despre chirurgia hepatică, bolile hepatice și transplant, la DC Medical și DC News

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?