Cum faci un pandișpan pufos și aromat. Secretul din spatele rețetei geniale
Data publicării:
Autor: Ema Apostu
WhatsApp
Sursa foto: Facebook Traditional
Sursa foto: Facebook Traditional
Dacă vrei să te bucuri de un pandișpan pufos și aromat, trebuie să încerci această rețetă. 

Ingrediente

- 10 ouă
- 250 g zahăr (10 linguri cu vârf)
- 250 g făină 00 (10 linguri cu vârf) - nu se foloseşte făină de cozonac
- 1 praf de sare
- arome după gust

Cum se prepară

Se separă albuşurile de gălbenuşuri. Gălbenuşurile se bat puţin cu sarea, cât să se desfacă gălbenuşurile, atât. Albuşurile se bat spumă tare, apoi se adaugă tot zahărul. Se continuă baterea, până când tot zahărul este bine dizolvat şi albuşurile sunt o spumă lucioasă, tare. Se ia puţin albuş între degete şi se vede dacă mai este zahăr netopit. Se poate folosi şi zahăr pudră, dar recomandat este să se folosească zahăr tos, pentru că "bezeaua" va fi mult mai pufoasă şi mai tare, scrie pofta-buna.com.

Se adaugă acum albuşul peste gălbenuş şi se amestecă extrem de uşor, de jos în sus, cu o paletă. În nici un caz nu se bate cu mixerul. Albuşul se adaugă tot, nu în tranșe. Acum, se pune şi vanilia. Acum se adaugă făina cernută înainte. Este bine să se cearnă şi ca să se îndepărteze eventualele corpuri străine, dar şi ca să se aerisească şi să nu aibă cocoloaşe de la umiditate. Se adaugă în ploaie şi se amestecă uşor, tot de jos în sus, cu o paletă, cu mişcări uşoare, ca să nu se lase aluatul. Nu se amestecă brusc şi nu se bate cu mixerul.

Se toarnă în tava tapetată cu hârtie de copt sau unsă cu ulei şi tapetată cu făină. Se coace la 160 de grade (foc mediu), timp de 30-40 de minute. Verificaţi pandişpanul după 30 de minute şi faceţi proba cu scobitoarea. E cel mai simplu mod de a vedea dacă este gata. Se scoate pe un grătar şi se lasă la răcit. Dacă se taie când este fierbinte, nu se taie foarte bine. La mine e tăiat călduţ, că nu mai aveau răbdare. 

Secret

În spatele reţetei de bază cu 6 ouă, 6 linguri de făină, 6 linguri de zahăr, există o formulă matematică extrem de precisă: cantitatea de ouă este egală cu suma dintre cantitatea de făină şi cea de zahăr. Un ou are aproximativ 50 g, iar făina + zahărul au împreună 50 g.

BONUS: Chec de mere fără făină și fără zahăr: Rețeta

Ingrediente

- 1 ou
- 70 g fulgi de ovăz
- 1 măr mic
- 2 linguri ulei
- jumătate de linguriță de scorțișoară
- 2 lingurițe de îndulcitor (stevia/sucraloză)
- 1 linguriță de praf de copt
- sare
- bicarbonat de sodiu

Cum se prepară checul cu mere fără făină și fără zahăr

Oul se bate cu o furculiță. Se adaugă uleiul și se continuă amestecarea. Se adaugă scorțișoara și îndulcitorul. Într-un castron se amestecă fulgii de ovăz cu praful de copt și un vârf de cuțit de bicarbonat de sodiu. Ovăzul se adaugă peste amestecul de ou.

Mărul se spală și se scoate căsuța cu semințe. Se taie cubulețe și se adaugă peste restul ingredientelor. Se amestecă. Se preîncălzește cuptorul la 180 grade Celsius. Amestecul de chec se toarnă într-o formă de chec, scrie retete.unica.ro.

Checul cu mere fără făină și fără zahăr se gătește timp de 25 minute, având grijă a nu se deschide ușa cuptorului în primele 20 de minute. Desertul este gata când trece proba scobitorii.
A nu se scoate checul din formă înainte ca el să se fi răcit.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel