Cum faci lipii pufoase acasă. Rețeta foarte gustoasă
Data publicării:
Autor: Ema Apostu
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto colaj: Pexels
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto colaj: Pexels
Dacă vrei să te bucuri de gustul delicios al unor lipii pufoase făcute în casă, poți încerca rețeta pe care ți-o prezentăm mai jos.

Ingrediente

- 1 pahar de apă caldă

- 2 lingurițe de drojdie uscată

- 2.5-3 pahare de făină

- 2 lingurițe de sare

- 1-2 lingurițe de ulei de măsline (opțional)

Cum se prepară

Dizolvați drojdia în apă caldă, adăugați puțină făină, amestecați și lăsați să stea timp de aproximativ 5 minute până la apariția bulelor. Turnați uleiul de măsline, presărați sarea și amestecați. Presărați făina rămasă și frământați aluatul timp de 5-7 minute până va deveni moale, neted și elastic, potrivit bucatarul.eu.

Rulați aluatul într-o bilă și puneți-l într-un bol uns cu ulei. Acoperiți aluatul cu un prosop sau folie de staniol și lăsați-l să crească timp de 2 ore sau până își va dubla volumul.  Puneți aluatul pe o masă presărată cu făină și împărțiți-l în 8 părți egale.

Acoperiți bilele de aluat cu folie alimentară și lăsați-le să se odihnească timp de 30 de minute. Presărați cu făină fiecare bucată de aluat și întindeți-le sub formă de turte. Lăsați lipiile să stea timp de 5 minute. Mai lăsați lipiile să stea încă 5 minute înainte de prăjire. Prăjiți lipiile pe ambele părți într-o tigaie încinsă cu puțin ulei, până se vor rumeni.

Vezi și: Cum faci pâine pufoasă cu mălai. Rețeta simplă și delicioasă

BONUS: Pâine de casă la tigaie

Ingrediente

– 450-500 g de făină cernută

– 1 linguriță de drojdie uscată

– 150 ml de chefir la temperatura camerei

– 150 ml de apă caldă

– 1 linguriță de sare

– 1 linguriță de zahăr

– 2 linguri de ulei vegetal

Cum se prepară

Cerneți făina într-un bol mai adânc. Formați o adâncitură în făina din bol și adăugați sarea, zahărul și drojdia uscată, scrie bucatarul.eu. Apoi turnați chefirul și apa caldă. Frământați aluatul. Adăugați în bolul cu aluat uleiul vegetal. Frământați bine aluatul. Acoperiți bolul cu aluat cu un fragment de folie alimentară, apoi cu un prosop. Dați aluatul la un loc cald, pentru aproximativ 1-1.5 ore, să crească.

Puneți aluatul pe masa înfăinată, mai frământați-l puțin și modelați o bilă din acesta. Puneți bila de aluat într-o tigaie unsă cu ulei vegetal, aplatizați-o ușor și uniformizați-o. Acoperiți tigaia cu capac și lăsați-o pentru 20 minute. Puneți tigaia pe foc. Coaceți pâinea la foc mic, timp de aproximativ 60 minute. Apoi întoarceți pâinea pe partea opusă și mai coaceți-o timp de 15-20 minute, până se va rumeni frumos. Puneți pâinica pe un platou de lemn și lăsați-o puțin să se răcească. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel