Data publicării:
Cum faci jumări și untură de porc. Rețeta tradițional românească
Fără doar și poate, este sezonul jumărilor! Așa că, dacă vrei să le ai pe masă de Sărbători, ar fi bine să treci la treabă. Noi îți oferim rețeta.
Ingrediente
- slănină de porc
- sare
- o ceapă
Cum se prepară
Pentru început, bucăţile de slănină se pun în apă rece şi se lasă 2-3 ore, schimbându-se apa până când nu mai iese sânge şi apa rămâne curată. La prima apă, se poate adăuga şi o mână de sare, ca să grăbească eliminarea sângelui. În felul acesta, untura va fi mult mai limpede şi mai curată, potrivit pofta-buna.com.
Se scoate slănina din apă şi se lasă pe şervet de hârtie, ca să absoarbă toată apa. Se taie bucăţi potrivite, depinde cât de mari vreţi să fie jumările. Se taie slănina cubuleţe cam de 2-3 cm şi se pun la topit într-o cratiţă cu fund gros, ideal e un ceaun sau cratiţă de tuci.
Se lasă focul mare, până începe să se topească slănina, apoi se lasă focul moderat şi se amestecă des. În felul acesta, jumările se vor topi uniform, iar untura va avea o culoare frumoasă, deschisă, nu se va arde. Din când în când, untura topită se adună şi se scoate cu un polonic, într-o oală, alături. Oala este foarte important să fie emailata sau din inox, poate şi din lut, dar nu din cositor sau alumininiu. Când s-au topit suficient jumările, se scot la scurs, într-o sită şi se presară cu sare grunjoasă (sare pentru murături, nu sare iodata).
Se scurge untura şi se lasă doar foarte puţină, apoi se pun iar cubuleţe de slănină la topit. Se repetă operaţiunea aceasta, până când se termină slănina de topit Daţi deoparte jumările, iar untura o strecuraţi printr-o sită deasă. Puteţi pune şi un tifon sau şervet în strecurătoare, ca să se reţină din bucăţelele micuţe de arsură. În felul acesta, untura va fi curată.
BONUS: Sarmale ardelenești. Rețeta tradițională pentru Crăciun
Ingrediente
400 g carne tocată de porc
200 g carne tocată de vită
4 felii şunculiţă afumată
1 ceapă
1 lingura ulei
1 ceașcă orez
200 ml suc de roşii
sare
piper proaspăt măcinat
câteva boabe de piper
mărar proaspăt sau uscat
cimbru (opţional)
1 cană zeamă de varză
14-15 foi varză murată
ardei iute sau boia de ardei
Cum se prepară
Se amestecă toată carnea tocată, apoi se adaugă orezul şi ceapa călite în ulei, sucul de roşii, şunculiţa tăiată cubuleţe, sare şi piper. Pentru că varza murată este sărată, nu trebuie să se adauge prea multă sare. Varza murată se spală de câteva ori în apă rece şi se lasă la scurs. Se iau apoi câte două foi de varză şi se umplu cu compoziţia de carne, astfel încât să se obţină sarmale mari, care se servesc câte una la fiecare porţie, potrivit retete.unica.ro.
Se aşază într-un vas cu fundul mai gros, peste un strat de varză tocată. Se presară mărarul tocat, câteva rămurele de cimbru şi boabele de piper, apoi se toarnă zeamă de varză îndoită cu apă fierbinte cât să acopere sarmalele. Se pun la foc mijlociu, iar după primele clocote se reduce focul la minim şi se lasă să fiarbă aproximativ două ore. Se pot pune şi la cuptor o jumătate de oră. Se servesc fierbinţi cu ardei iute sau boia de ardei.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News