Cum faci cârnați de casă pentru masa de Crăciun. Rețeta tradițională
Data publicării:
Autor: Ema Apostu
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (Daniel Reche)
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (Daniel Reche)
Dacă îți plac foarte mult cârnați de casă, îi poți prepara chiar tu, anul acesta. Iată rețeta tradițională...

Ingrediente

- 1 kg pulpă de porc
- 1 kg poală (burtă de porc)
- 30 g de sare
- 6 g piper
- 1 lingură boia dulce
- 6 g cimbru
- 1 căpăţână de usturoi
- 400 ml vin alb sec
- 4 m de intestine de porc

Cum se prepară

Carnea se taie cubuleţe şi se pune într-un vas. Se adaugă vinul, usturoiul pisat, piperul şi sarea. Se amestecă totul bine, apoi vasul se acoperă cu folie şi totul merge la rece până a doua zi. Carnea trebuie să stea în această marinadă timp de 12-24 de ore, potrivit pofta-buna.com. Din când în când, se mai amestecă.

A doua zi, se scurge carnea şi se toacă. Adăugăm acum cimbrul uscat, îl mai sfărâmăm în palme. Eu îmi usuc cimbrul acasă, iar sfărâmat acum, aroma devine şi mai puternică. Se adaugă şi boiaua dulce şi se frământă foarte bine. Frământarea trebuie să dureze cam 20 de minute. Se vede cum compoziţia de carne "se leagă", devine mai omogenă, parcă mai tare.

Pentru fiecare kg de carne, se calculează 1 m de mațe de porc, dar e bine să avem o rezervă, uneori mai sunt putrede sau rupte. Maţele se spală bine cu apă uşor călduţă, apoi se lasă în apă rece cu felii de lămâie, portocală sau cu puţin oţet. Apoi, se pot folosi.

Se pune câte o mână de carne în maşina de tocat fără sită şi cuţit. Se leagă mațul la capăt, apoi se umplu uşor intestinele. Apoi, cu o scobitoare se înţeapă ici-colo. În felul acesta, aerul care mai este în cârnaţi va ieşi afară şi cârnaţii se vor usca mai bine.

Acu, cârnaţii merg acum la răcoare. Se atârnă pe o stinghie de lemn sau plastic, în loc răcoros şi aerisit. Trebuie să stea la rece 24-48 de ore, să se usuce puţin, înainte de afumare. Dacă nu vreţi să-i afumaţi, se lasă mai departe la rece, atârnaţi sau se bagă la congelator.

Vezi și: Cum faci cel mai bun caltaboș. Ingredientul care îi dă un gust excepțional

Ingredientul care nu trebuie să lipsească din compoziția sarmalelor. Este absolut necesar

Și poate vrei să te bucuri și de o delicioasă tobă de casă. Pentru asta, ai aici rețeta. 

Ingrediente

- un cap de porc

- 800 de grame de limbă de porc

- două kilograme de carne macră

- inimă şi rinichi de porc

- condimente, după gust - sare, piper, cimbru, foi de dafin

Cum se prepară

Se spală capul de porc şi celelalte organe pentru a se îndepărta sângele, apoi se pun la fiert. Se ia spuma, după care se adaugă condimentele: piper boabe, foi de dafin şi cimbru. Capul de porc se fierbe până când cade carnea de pe os, scrie clickpentrufemei.ro.

Carnea şi celelalte organe se scot înainte şi se lasă să se răcească. După ce s-au răcit, se taie bucăţi mici. Tocăm mărunt şi carnea de la căpăţâna porcului. Condimentăm totul cu sare, piper măcinat şi cimbru, apoi adăugăm o cană din zeama în care am fiert totul şi amestecăm bine.

Se umple membrana de tobă cu amestecul preparat. Se leagă la un capăt sau se coase. Dacă e nevoie se înţeapă membrana pentru a nu crăpa şi se pune din nou la fiert. Adăugaţi şi condimente. Fierbem timp de 20-30 de minute, apoi se pune la presat timp de două ore. 

Vezi și: Cum faci lebăr pentru masa de Crăciun. De se pune în apă cu oțet. Trucul secret al gospodinelor

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel