Cum faci blatul de pizza crocant. Trucul este genial. Rețeta de aluat
Data publicării:
Autor: Ema Apostu
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (Brett Jordan)
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (Brett Jordan)
Dacă ai de weekend să faci pizza și iubești blatul crocant, această rețetă este fix ceea ce căutai. Exista un truc genial care îți va asigura succesul.

Ingrediente

350 g făina tip 650

250 ml apă călduţă

3 g drojdie uscată instant

5 g sare

15 ml ulei de măsline

Cum se prepară

Cântăreşte făina, apoi cerne-o într-un castron încăpător. Fă o gaură în mijlocul făinii unde vei turna drojdia uscată, apoi amestecă bine cu o lingură de lemn. Dacă foloseşti drojdie proaspătă sau drojdie uscată activă, ideal ar fi să o dizolvi în apă călduţă. Cum am optat pentru drojdie instant, nu a fost nevoie de dizolvare în prealabil. Începe să torni apa călduţă (nu fierbinte), puţin câte puţin, amestecând bine pentru a încorpora făina şi drojdia.

Când ai adăugat jumătate din cantitatea de apă, poţi să adaugi sarea în aluatul pentru pizza. Toarnă treptat restul de apă, frământând bine cu mâna până încorporezi în aluat toată făina. Vei obţine un aluat pentru pizza lipicios şi omogen. Acum poţi să adaugi şi uleiul de măsline. Frământă până integrezi uleiul, apoi răstoarnă aluatul pe blatul de lucru, presărat cu puţină făină. Continuă să frămânţi aluatul pentru pizza pe blatul de lucru pentru câteva minute.

Trage marginile spre centru şi frământă bine aluatul până devine neted, elastic şi nelipicios. Pune aluatul înapoi în castron, acoperă castronul cu o folie de plastic şi lasă-l la dospit pentru aproximativ 1-2 ore. Pune castronul într-un loc cald - pentru ca aluatul să crească trebuie să stea la o temperatură de 26-28 grade C. Aluatul este dospit atunci când şi-a dublat volumul.

Blatul pentru pizza este gata. Tot ce mai trebuie să faci este să îl răstorni pe blatul de lucru, să îl împarţi în două bucăţi mai mici şi să întinzi fiecare bucată în tavă. Pentru ca blatul să fie cât mai crocant, presară griș pe fundul tăvii înainte de a pune aluatul. Acesta este unul dintre secretele pentru ca blatul să formeze o crustă crocantă dedesupt, după coacere.

Odată pus blatul de pizza în tavă, adaugă deasupra lui toppingul preferat.

Bonus: Pizza Margherita. Cea mai simplă și savuroasă rețetă

Ingrediente

aluat
400 gr
făină
160 ml apă
15 gr drojdie
1/2 linguriţă sare
1 linguriţă zahăr
50 ml ulei de măsline

Topping

400 gr roşii cubuleţe din conservă
6 linguri sos de roşii picant sau dulce
400 gr mozzarella frescă
ulei de măsline
oregano
busuioc

Cum se prepară

Punem făina cernută într-un vas încăpător. Peste ea adăugăm sarea şi drojdia amestecată cu zahărul şi puţină apă călduţă. Începem să frământăm adăugând apă puţin câte puţin până ce aluatul capătă consistenţă potrivită, potrivit bucatareselevesele.ro.

Punem uleiul şi frământăm în continuare până ce aluatul se desprinde de pe mâini. Ungem o pungă curată cu puţin ulei, punem aluatul în ea şi o dăm la frigider pentru a dospi. După ce a crescut, se porţionează şi se întinde în discuri cu o rază de 30 cm sau după preferinţă.

Se aşază în tavă, se stropeşte cu puţin ulei, se întinde pe toată suprafaţa un strat de roşii cubuleţe amestecat cu sosul de roşii picant, se aşază feliile de mozzarella, se presară busuioc şi oregano şi se introduce tava la cuptorul preîncălzit la 250 grade C, timp de 13-15 min cu aproximaţie.

Se serveşte fierbinte cu busuioc proaspăt deasupra.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel