Data publicării:

Cum arată Universul? Ce formă are? Este plat sau bombat? Iată ce cred cercetătorii

Autor: Liana Ganea | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Freepik
Foto: Freepik

Chiar dacă este infinit, universul are o formă pe care astronomii o pot observa. Așadar, cum arată această formă?

Surprinzător, fizicienii cred că universul este plat. Mai multe dovezi trimit spre acest univers plat: lumina rămasă de la Big Bang, rata de expansiune a universului în diferite locuri și modul în care cosmosul apare din diferite unghiuri, au declarat experții consultați de Live Science. David Spergel, astrofizician teoretician și profesor de astrofizică la Universitatea Princeton, a sondat forma universului timp de zeci de ani.

Într-un studiu din 2003 publicat în The Astrophysical Journal, Spergel a măsurat neregularitățile din fondul cosmic de microunde (CMB), lumina rămasă de la Big Bang, care au fost observate de sonda Wilkinson Microwave Anisotropy Probe (WMAP) a NASA și, mai târziu, de sonda spațială Planck a Agenției Spațiale Europene. Cantitățile de energie pozitivă și negativă într-un univers plat sunt exact aceleași și, prin urmare, se anulează reciproc. Dacă universul ar avea o curbură, una ar fi mai mare decât cealaltă. „Un univers plat corespunde unui univers cu energie zero”, a declarat Spergel pentru Live Science.

În acest caz, măsurătorile WMAP ale fluctuațiilor CMB au sugerat că universul nu era doar infinit, ci și plat. Spergel a comparat, de asemenea, aceste măsurători cu cele efectuate de sonda Planck a Agenției Spațiale Europene, care a restrâns și mai mult numărul de forme pe care le-ar putea lua universul. „Putem măsura curbura cu o anumită incertitudine, așa că putem spune că o anumită incertitudine că are curbura zero”, a spus Spergel.

Un alt motiv pentru care Spergel este sigur că universul este plat este expansiunea rapidă a cosmosului, care este captată de constanta lui Hubble. Deoarece universul a trecut de la a exista ca o minge compactă de materie la a se extinde spre exterior cu viteze greu de imaginat, toată această întindere l-a făcut plat. Dovada caracterului plat al universului apare, de asemenea, în ceea ce este cunoscut sub numele de densitate critică. La densitatea critică, un univers ipotetic ar fi plat și ar înceta în cele din urmă să se extindă, dar numai după un timp infinit, potrivit Swinburne University of Technology din Australia.

Ce este Big Crunch?

Dacă un univers ipotetic ar avea o densitate mai mare decât aceasta, ar fi curbat ca o sferă și, în cele din urmă, s-ar prăbuși în sine din cauza gravitației sale, un fenomen propus cunoscut sub numele de „Big Crunch”. Dar toate măsurătorile universului nostru real sugerează că acesta se află chiar sub densitatea critică, ceea ce înseamnă că universul este plat și că se va extinde la nesfârșit.

De asemenea, universul este izotropic, ceea ce înseamnă că arată la fel din orice unghi. Anton Chudaykin, fizician la Institutul de Cercetări Nucleare din Rusia, și colegii săi au analizat datele privind oscilațiile în materia regulată, sau „barionică”, precum și modelele privind modul în care nucleele atomice mai grele decât hidrogenul au fost create imediat după Big Bang, pentru a estima curbura universului. „În diferite geometrii, materia și lumina evoluează diferit, ceea ce ne permite să extragem forma tridimensională a universului din datele de observație”, a declarat Chudaykin pentru publicaţia amintită.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel