Cum ar putea arăta România după reorganizarea teritorială
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
harta_ro_55507100
harta_ro_55507100

Propunerea pe care o vor face democrat-liberalii în discuţiile pe care le vor avea cu partenerii de coaliţie, privind reorganizarea teritorială a României, se referă la scăderea numărului de judeţe de la 42 la 8.

Trasarea unor regiuni cu statut juridic este o condiţie impusă pentru a primi cele 10 miliarde de euro de care România ar urma să beneficieze prin programul de Dezvoltare al Comisiei Europene, în perioada 2013-2014, pentru lucrări de infrastructură, reţele de canalizare şi drumuri judeţene.

Discuţiile vor pleca de la un proiect de lucru al Guvernului care păstrează actuala împărţire pe euroregiuni, opt la număr. Acestea vor fi cele opt noi judeţe ce vor fi conduse de prefecturi. Ce Înseamnă asta? Dispariţia actualelor prefecturi, ceea ce înseamnă sute de posturi din administraţie pierdute şi diminuarea influenţei actualilor şefi de consilii judeţene, scrie realitatea.net.

"E foarte necesar să ne mişcăm repede, astfel încât alegerile locale din 2012 să aibă loc pe noua organizare administrativ-teritorială. Aceasta însemnă că trebuie să avem legislaţia încheiată în toamnă, astfel încât Legea alegerilor locale să se plieze pe noua structură administrativ-teritorială", a declarat deputatul PDL Sulfina Barbu, preşedinta Comisiei de administraţie publică, pentru cursdeguvernare. ro.

Decizia finală ar urma să fie luată în termen de o săptămână, după discuţiile din cadrul Coaliţiei, când vom afla şi dacă premierul va alege şi acum calea asumării răspunderii pentru a promova acest proiect.

Mărul discodiei în discuţiile din Coaliţie se anunţă a fi soarta judeţelor Mureş, Harghita şi Covasna, în condiţiile în care UDMR vrea ca aceste trei judeţe să reprezinte o singură regiune.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel