Cum ar fi trebuit să arate Bucureștiul: Un oraș pe modelul New York și Sinaia Mică. Ce s-a ales astăzi de aceste zone / video
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Adrian Majuru, managerul Muzeului Municipiului București, a vorbit despre inițiativele de extindere a capitalei din urmă cu 100 de ani.

La finalul secolului al XIX-lea și începutul secolului XX, Bucureștiul avea nevoie de extindere, iar mai multe inițiative private au urmărit tocmai creșterea suprafeței capitalei prin noi zone rezidențiale. Despre două din aceste planuri a vorbit Adrian Majuru, managerul Muzeului Municipiului București:

„Nu am avut, din păcate, perspectiva unui nou București, integrat într-un proiect urbanistic cu perspectivă medie ca timp. A fost un proprietar care și-a pus moșia la bătaie pentru noul București și s-a numit Bazilescu (n.r. Nicolae Bazilescu). El a avut ca model orașul New York, la sfârșitul secolului al XIX-lea, și a creat Bucureștii Noi, altceva decât Bucureștiul. A tras o cale ferată, ca să ajungi cu trenul în Bucureștii Noi, și-a parcelat moșia și a început cu o biserică, o grădiniță, o școală, un parc. A încercat să vândă loturi, dar a venit războiul și a rămas ce vedem astăzi în Cartierul Bucureștii Noi. El îl voia un oraș satelit al Bucureștiului.

A mai fost un privat care și-a dorit Sinaia Mică, lângă București, unde astăzi este cartierul Străulești, pentru că au găsit izvoare de ape minerale. Au făcut acest proiect, imediat după anul 1900, avea o formă hexagonală și l-au gândit ca o stațiune cu grădini și case, cu bulevarde care străpungeau hexagonul pe toate laturile și se uneau în mijloc, unde era o columnă a lui Traian. Am văzut planurile. Au vândut cam un sfert din loturi până a venit războiul. Cinci ani de război a șters multe proiecte, dar am fi avut, lângă București,  un cartier stațiune. Avea terenuri de tenis, de golf, unii s-au gândit la șansa asta, dar au fost, însă, proiecte private, nu integrate într-un proiect urbanistic de către decidenții comunității locale“, a spus, la DC News, Adrian Majuru.

CITEȘTE ȘI    -    EXCLUSIV  30 de ani pierduți în dezvoltarea Bucureștiului. Marea eroare care s-a făcut în Capitală

Majuru: „Bucureștiul este un oraș aventuros”. V-ați face concediul aici? 

Bucureștiul este sufocat de construcții, mașini, clădiri și gunoaie.

„Nu am avut, din păcate, perspectiva unui nou București, integrat într-un proiect urbanistic cu perspectivă medie ca timp”, a spus managerul Muzeului Municipiului București, Adrian Majuru, în cadrul unui interviu acordat DCNews.

„Bucureștiul nu este un oraș turistic, din păcate. A fost cu greu îndreptat în direcția aceasta și cu 100 de ani în urmă. Este un oraș de business, de city-break pentru turismul - dacă vreți - aventuros. Un loc în care să vii și să pleci către alte locuri. Aventuros în ce sens? Pentru cei care vor să prospecteze, într-adevăr, periferiile unei lumi mai puțin cartografiate din perspectiva vieții lor. Și vin în special pentru asta. Se duc în Vietnam, vin și în România. Dar nu sunt mulți”, a precizat Adrian Majuru (citește continuarea AICI).

CITEȘTE ȘI    -    EXCLUSIV  București, o capitală săracă. Străzile bogaților unde, de fapt, este multă sărăcie

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel